Velike gužve na cestama prema moru, dok je u zemlji triput više stranih turista nego lani

Ilustracija Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Današnji blagdan Tijelovo obilježile su gužve i kolone na većini cesta u smjeru mora i na graničnim prijelazima.

Kolona vozila na ulazu na autocestu na naplatnoj postaji Lučko oko podneva je bila duga više od 6 kilometara. Kolone na zagrebačkoj zaobilaznici dosezale su i do 10 kilometara iz smjera Buzina te iz smjera Jankomira.

U samo 4 sata, od 8 ujutro do podneva, onuda je prošlo 15 tisuća vozila. Ta brojka usporediva je s količinom prometa iz pretkrizne 2019.

U Hrvatskoj, prema podacima sustava eVisitor, trenutačno boravi oko 125 tisuća turista, od čega je 110 tisuća inozemnih. Najviše turista u ovom je trenutku u Istri – 51 tisuća, na Kvarneru su 22 tisuće, a u splitskoj i zadarskoj županiji oko 15 tisuća turista.



Najviše stranih gostiju stiglo je iz Njemačke – njih 55 tisuća – zatim Austrije – 16 tisuća, te Poljske, Slovenije i Češke. U odnosu na Tijelovo prošle godine, koje je bilo tjedan dana kasnije nego ove, danas je u Hrvatskoj triput više turista, ali ipak upola manje nego rekordne 2019. godine.

Šef granične policije na Bregani: Danas je ušlo preko 12 tisuća ljudi

Reporter RTL-a bio je na graničnom prijelazu Bregana, gdje je razgovarao s voditeljem smjene Postaje granične policije Bregana Nikolom Jelićem.

“Možemo reći da dolazi do normalizacije prometa. Možemo reći da je u Hrvatsku danas ušlo preko 12 tisuća ljudi i da je to značajan porast u odnosu na prošlu godinu. Dolaze najviše iz susjednih zemalja: Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije…”, kazao je gost RTL-a Danas.

Potvrdio je da neki strani turisti već dolaze s covid-putovnicama.

“Imali smo slučajeve da neke države koriste covid-potvrdu. To nam značajno ubrzava proces”, kazao je, dodavši da se i dalje u Hrvatsku može ući s jednim od tri dokumenta – PCR ili antigenskim testom (PCR test ne smije biti stariji od 72 sata, a antigenski ne smije biti stariji od 48 sati), potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenju, prenosi N1.

Komentari