VELIKA PODRŠKA MLADIH I RODITELJA Traži se uvođenje seksualnog obrazovanja u škole ‘To je jedan je od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja’

Foto: Peticija

Pokrenuta je peticija za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta. Kampanja ‘Nisam tražila’ razotkrila je razmjere seksualnog uznemiravanja i nasilja u obrazovnim ustanovama, na radnim mjestima, na ulicama gradova. 

Nebrojena bolna svjedočanstva, deseci prijava seksualnog uznemiravanja i nasilja upućenih na adrese hrvatskih akademija i fakulteta, svjedoče o dva ključna problema: nekažnjavanju seksualnog nasilja i nedostatku sustava prevencije, piše u peticiji.

“Sveobuhvatno seksualno obrazovanje u okviru obrazovnog sustava jedan je od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja”, ističe se.

Više od 80 posto mladih i preko 70 posto njihovih roditelja podupire ideju školskog programa seksualne edukacije. Posljednje nacionalno istraživanje mladih o seksualnoj edukaciji govori da 83,8 posto mladih smatra kako bi seksualnu edukaciju trebalo uvesti u hrvatske škole, a kao dva najvažnija razloga navode usvajanje znanja o  spolno prenosivim infekcijama i zaštiti i prepoznavanje seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja i zaštiti.



“Danas velik broj mladih dobiva netočne, nepotpune ili moralizirajuće informacije o seksualnosti koje utječu na njihov razvoj. Ovakav neadekvatan pristup doprinosi ranjivosti i izloženosti mladih osoba iskorištavanju i ostalim štetnim posljedicama, ali predstavlja i neuspjeh društva da mladima osigura podršku i pomoć”.

Poručuje se da je država dužna osigurati djeci i mladima kvalitetno, sveobuhvatno i kontinuirano obrazovanje o seksualnosti koje će im pomoći da se zaštite od seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Peticija je pokrenuta na inicijativu portala Reci.hr te uz podršku inicijativa Platforma za reproduktivnu pravdu, Pravda za djevojčice, Jedna od nas, Spasime, Građanska inicijativa STOP NASILJU Šibenik, organizacija civilnoga društva CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba – Centar za seksualna prava, RODA – Roditelji u akciji, PaRiter, Domine, Nepokorne – grupa za nenasilje i ženska prava, Zagreb Pride, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Zaklada Solidarna, Dugine obitelji, U dobroj vjeri, GOOD Inicijativa…

PREKO 90 POSTO OSOBA ZAUVIJEK ŠUTI Sociologinja: Svaka druga žena doživjela je vulgarne ponude, neželjeno dodirivanje, seksističke šale… Moramo prestati okrivljavati žrtve i početi krivnju stavljati na nasilnike

Komentari