Velika pobjeda prijatelja životinja: Sabor izglasao potpunu zabranu petardi

Sabor je na izvanrednoj sjednici izglasao izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim se zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2.

Na izvanrednoj sjednici Hrvatskoga sabora danas je izglasan konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Zakon je donesen jednoglasno, 127 glasova bilo je “za”.

Građanima će vjerojatno najzanimljivija biti činjenica da se ovime potpuno zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2, kao i posjedovanje petardi i redenike kategorije F3, dok je do sada bila zabranjena njihova nabava i korištenje.

Nisu prihvaćeni amandmani zastupnika Davora Dretara i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka da se uporaba ostale bučne pirotehnike iz tih kategorija dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja.



Prema Zakonu pirotehnika se smije koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja.

Kako stoji u obrazloženju Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, do promjene zakona došlo je radi zaštite života i zdravlja osoba mlađih od 18. godina odnosno djece, koja su najčešće ozlijeđene od tih sredstava. Takvim zakonskim rješenjem smanjit će i broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja, o čemu su tijekom primjene važećeg Zakona učestalo izvješćivale udruge i brojni građani.

Ovom se izmjenom Hrvatska pridružila brojnim zemljama Europske unije gdje su petarde zabranjene – Austrija, Estonija, Finska, Njemačka, Irska, Litva, Nizozemska, Slovenija, Švedska i Švicarska.

Nabava pirotehničkih sredstava dopuštena je pravnim osobama koje ih nabavljaju za svoje potrebe, npr. Hrvatska gorska služba spašavanja i speleološke udruge.

Zakon stupa na snagu 2. siječnja 2021. godine.

Komentari