Velika pitanja u SDP-u: Tko će naslijediti danas smijenjene ljude?

Danas je u SDP-u bio jedan od najzanimljivijih dana u povijesti ove stranke, a o toj temi izjavu je dao i politički analitičar Tomislav Stipić.

Poraz SDP-a na lokalnim izborima ozbiljno je uznemirio već neuspjesima frustrirano vodstvo stranke pa je predsjednik Peđa Grbin odlučio “uvesti malo reda” u ozbiljno poljuljanu partiju. U utorak, točno 45 dana od raspuštanja cijele zagrebačke organizacije SDP-a, iz nekoć najjače stranke u metropoli navodno su protjerani “titani”, točnije Gordan Maras koji je vodio zagrebački SDP do njegova raspuštanja, bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić, Bernardićev kum Tihomir Barišić, kao i bivši tajnici stranke Zvane Brumnić i Nikša Vukas.

Stipić krivi Ostojića

O “ljetnom čišćenju” porazgovarali smo s Tomislavom Stipićem, političkim komentatorom i analitičarem, koji nije bio iznenađen Grbinovom “kadrovskom križaljkom”: “Ukoliko SDP želi zaustaviti frakcijske borbe koje traju već predugo, ovo je jednostavno potez koji je trebalo napraviti.”

“Rajko Ostojić je uz Bernardića glavni kreator poraza na prošlim izborima kao glavni pregovarač i tvorac one kobasica-restart koalicije koja je SDP-u više odnijela nego donijela. Nitko od navodno izbačenih nije se pretrgao da SDP prođe bolje na prošlim lokalnim izborima, oni su se formalno stavili na raspolaganje, a po informacijama s terena naveliko opstruirali rad SDP-a”, govori Stipić.



Gordan Maras bio je jedini koji je nešto pokušavao, kaže analitičar, ali više zbog svog ega i lažne skromnosti: “Njegovo javno komuniciranje sigurno nije doprinijelo rastu stranke. SDP iz ovog treba izaći pametniji, stati s komentiranjem odluka u javnosti, posvetiti se jačanju prije svega zagrebačke organizacije i ponuditi jasne i nove politike za sljedeće razdoblje.”

Tko će naslijediti Marasa?

“U zagrebačkom SDP-u treba pronaći osobu koja će motivirati članstvo i dati novu perspektivu, osobno u toj ulozi vidim Renata Peteka ili Viktora Gotovca kao ljude s energijom koji će moći parirati platformi Možemo!”, objašnjava Stipić pa zaključuje:

“SDP treba strateški označiti zagrebačku organizaciju kao motor, Možemo! im je dao recept, ako digneš stranku u glavnom gradu, pokrenut će se i ostale organizacije. Ove odluke možda je trebalo odraditi i ranije, ali za dobre i potrebne odluke nikada nije kasno”.

U međuvremenu se javio i Gordan Maras koji je samo izustio: “Ja vam nisam više u politici…”, piše Dnevno.hr

Komentari