Velika donacija za Kliniku za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’

Dragan Matic / CROPIX

Privredna banka Zagreb (PBZ) uručila je u petak donaciju od milijun kuna Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” koja će biti iskorištena za nabavku medicinske opreme za Zavod za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju te klinike.

Voditelj Zavoda Marko Kutleša rekao je kako se radi o jednoj od najvećih donacija toj bolnici za što će biti kupljeni aparati koji neposredno spašavaju život.

“Bit će nabavljena oprema koja se koristi kod zatajenja pluća, odnosno mehanička ventilacija, što se može koristiti i kod pacijenata s koronavirusom”, kazao je Kutleša.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić zahvalila se na donaciji rekavši kako su potrebe Zavoda za intenzivnu medicinu velike jer se tu liječe najteži bolesnici, s teškim zatajenjem pluća i srca te neurorizični bolesnici s različitim komplikacijama.



Spremni za koronavirus

“Klinika može zbrinjavati sve zarazne bolesti i to one najopasnije. No, naše znanje i sposobnosti nažalost ne prati i infrastruktura, tako da bismo trebali obnovu zgrade i opreme. Posljednje 2-3 godine u tome imamo veliku potporu Ministarstva zdravstva. Koliko čujem i od Vlade dolaze neki pozitivni signali tako da vjerujem da će klinika za par godina izgledati kao svjetska zdravstvena ustanova”, rekla je Markotić.

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je kako je milijun kuna donacije PBZ-a veliki novac koji ide na pravu adresu.

“Klinika za infektivne bolesti vrhunska je infektološka klinika i njezina se uloga vidi tek kad postoji velika ugroza od epidemija, pa i u sklopu epidemije koronavirusom”, kazao je Beroš. Dodao je kako zasad nema nekih novosti oko koronavirusa u Hrvatskoj i da je sve pod kontrolom.

Najavio je i početak razgovora o financijskoj stabilizaciju i unapređenju zdravstvenog sustava. “Sljedeći tjedan već imamo razgovore o statusu i dugovima u zdravstvu te vjerujemo da ćemo pokrenuti aktivnosti koje će zdravstveni sustav učiniti stabilnijim, a sve na korist hrvatskog pacijenta”, rekao je Beroš.

Predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić rekao je kako već deset godina kroz svoje projekte “Činim dobro svaki dan” rade za dobrobit djece i mladih, ali odgovaraju i na aktualne potrebe, kao što je liječenje infektivnih bolesti.

Komentari