Velika Britanija zavijena u crno: Umrla je kraljica Elizabeta II.

Foto: Guliver

Umrla je Elizabeta II, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih zemalja Commonwealtha, jedna od najmoćnijih i najstarijih monarha u modernome svijetu i ikona britanske nacije.

Preminula je u dobi od 96 godina, a mediji su posljednjih dana izvještavali o pogoršanju njezinog zdravstvenog stanja. U četvrtak je objavljeno da se kraljica nalazi pod liječničkim nadzorom te da su liječnici zabrinuti. U kratkom priopćenju Buckinghamske palače javljeno je da su k njoj požurili princ Charles, njegova supruga Camilla te princ William, vojvoda od Cambridgea.

Kraljica se u srijedu povukla sa sastanka Državnog vijeća, a novu premijerku Liz Truss imenovala je u Balmoralu, suprotno 70 godina dugoj tradiciji da audijenciju s novim šefom države održi u Buckinghamskoj palači. To su bile prve naznake da se kraljičino stanje dramatično pogoršalo, prenosi Dnevno.hr

Kraljica preko noći
Elizabeta je rođena 21. travnja 1926. godine u Mayfairu u Londonu, kao prvo dijete tadašnjeg princa Alberta Fredericka Arthura Georgea i Elizabeth Bowes-Lyon, vojvotkinje od Yorka.



Poput većine djece kraljevske obitelji, Elizabeth nije stekla formalno obrazovanje u školi ili na fakultetu, već je zajedno sa svojom sestrom Margaret bila podučavana ‘kod kuće’ od strane svoje guvernante. O kraljevskim običajima i životu, najveći utjecaj su joj bile baka Kraljica Mary i majka Elizabeth. Tek kada joj je otac postao kraljem, Elizabeth je morala početi učiti o ustavnom pravu i zakonima te jezike poput francuskog i njemačkog.

Elizabeta nije bila predviđena da postane prijestolonasljednica, no njezin ujak Eduard VIII abdicirao je s prijestolja pa je njezin otac George VI. tako postao kralj, a ona legitimna nasljednica krune.

Foto: Guliver Image / World History Archive

Sve se preko noći promijenilo kada je imala 25 godina. 6. veljače 1952. umire njezin otac, a princeza Elizabeta postala je „Elizabeta II., milošću Božjom kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i drugih carstava i teritorija, vladarica Commonwealtha i braniteljica vjere”.

U Westminsterskoj opatiji je u velikoj ceremoniji okrunjena 2. lipnja 1953.

Od princeze do mehaničarke
Elizabeth je već prije same krunidbe počela preuzimati na sebe dužnosti budućeg vladara, kao što je to obraćanje naciji po prvi puta preko radija 1940. zbog dolaska Drugog svjetskog rata. Također je bila imenovana glavnim pukovnikom Grenadirske garde od strane oca te se prvi put pojavila u javnosti u inspekciji trupa 1942. s novom funkcijom. Kako se rat oduživao i sve više je nestajalo radne snage koju su većinom prije činili muškarci, 1945. Elizabeth se pridružila Pomoćnoj teritorijalnoj službi te je zajedno s time počela trenirati i za stručnog vozača i mehaničara.

Naciju provela kroz raspad imperija, Hladni rat, Brexit i pandemiju
Elizabeta je vladala kao ustavni monarh kroz velike političke promjene kao što su nevolje u Sjevernoj Irskoj, devolucija u Ujedinjenom Kraljevstvu, pristupanje Ujedinjenog Kraljevstva Europskim zajednicama, proces Brexita, pandemija koronavirusa i na kraju, ruska agresija na Ukrajinu.

Ona je u Buckinghamskoj palači dočekala i otpratila 14 britanskih premijera od Winstona Churchilla preko Margaret Thatcher do Borisa Johnsona, a sada i Liz Truss.

Postavila nekoliko rekorda
Elizabeta II. je na britanskom prijestolju od 1952. godine, a tijekom svoje vladavine postavila je i nekoliko nezapamćenih rekorda.

Foto: Guliver image

S 96 godina bila je najstarija vladarica na svijetu i imala je najduži brak u britanskoj kraljevskoj kući. I njena krunidba je oborila jedan rekord – nikada do tada neki događaj nije imao toliko televizijskih gledatelja – 300 milijuna diljem svijeta.

Naposljetku, nitko prije nje nije bio duže na britanskom prijestolju. Još dvije godine i britanska kraljica bi vladala duže od francuskog Kralja sunca Luja XIV. koji je od 1643. do 1715. vladao pune 72 godine.

Burna kraljevska obitelj
20. studenog 1947. kraljica Elizabeth II. se udala za pet godina starijeg vojvodu od Edinburgha, princa Philipa Mountbattena, grčkih i danskih korijena, koji je vjenčanjem ujedno postao i britanski građanin.

Tada je imala samo 21 godinu i jedna od spornih stvari je bila Philipova pravoslavna vjera, no ženidbom, princ je prešao na anglikansku vjeru. Tijekom braka, dobili su četvero djece: princa Charlesa (1948.), princezu Anne (1950.), princa Andrewa, vojvodu od Yorka (1960.) i princa Edwarda, grofa od Wessexa (1964.). Princ Philip je umro 9. travnja 2021. u svojoj 99 godini. Mnogi kažu, kraljica se od toga nikada nije u potpunosti oporavila.

Tijekom života suočila se s mnogim burnim događajima unutar kraljevske obitelji. Naciju je šokirao razvod princa Charlesa i ljubimice nacije, princeze Diane, koja je 1997. poginula u stravičnoj prometnoj nesreći u Parizu. Kraljica je na sebe preuzela zaštitu prinčeva Williama i Harryja, tada još dječaka.

Posljednji skandal koji je tresao kraljevsku obitelj vezan je uz princa Harryja i njegovu suprugu Meghan Markle, koji su se prošle godine povukli s kraljevskih dužnosti i napustili Ujedinjeno Kraljevstvo. Kuća Windsor morala se braniti od optužbi Markle da se tijekom boravka tamo suočavala s rasističkim komentarima, šikaniranjem i diskriminacijom.

Kraljica Elizabeta II ostat će upamćena kao jedna od posljednjih kraljica starog kova, koja je svoj život podredila svojoj funkciji te koja ni u najtežim trenutcima nije napuštala svoj narod..

 

Komentari