Velika Britanija upozorila Francusku: Odustanite u roku 48 sati ili slijede tužbe

Velika Britanija je danas upozorila Francusku da u sporu oko prava na ribolov odustane u roku od 48 sati ili će se suočiti s pravnim tužbama prema trgovinskom sporazumu o Brexitu.

“Francuzi su uputili potpuno nerazumne prijetnje, uključujući Kanalske otoke i našu ribarsku industriju, i moraju povući te prijetnje ili ćemo u suprotnom upotrijebiti mehanizme našeg trgovinskog sporazuma s Europskom unijom za poduzimanje mjera”, ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je za Sky.

“Francuzi su se ponašali nepošteno. To nije u okviru trgovinskog sporazuma. A ako se netko ponaša nepošteno u trgovinskom sporazumu, imate pravo poduzeti mjere protiv njih i tražiti neke kompenzacijske mjere. A to ćemo učiniti ako Francuzi ne odustanu.”

Prema ugovoru o Brexitu koji je stupio na snagu 1. siječnja, pristup zemalja Europske unije britanskim vodama reguliran je kroz izdavanje dozvola za ribarenje.



Europski ribari mogu nastaviti loviti u britanskim vodama ako mogu dokazati da su to činili i ranije. No za to im je potrebna dozvola Londona, pri čemu je nastao spor dviju država.

Pariz je zaprijetio Londonu strožim zdravstvenim i sigurnosnim provjerama kamiona koji stižu s britanskog teritorija te zabranom iskrcavanja ulova britanskih ribara u francuskim lukama od utorka ako Britanci dotad ne izdaju više dozvola za francuske ribare.

Ove je odluke London ocijenio “pretjeranima” i zaprijetio da će zauzvrat pooštriti kontrolu europskih brodova u svojim vodama.

Komentari