Velika Britanija planira udvostručiti broj vojnika na istočnim europskim granicama

Twitter

Britanski premijer Boris Johnson razmatra udvostručenje broja vojnika raspoređenih na zadaćama jačanja europskih granica istodobno upozoravajući da bi upad iz Rusije u Ukrajinu bio “tragedija”.

Johnson je rekao da će nova ponuda NATO-u koja se trenutačno razmatra “poslati jasnu poruku Kremlju” da “nećemo tolerirati njihovu destabilizirajuću aktivnost”, objavila je britanska vlada u subotu navečer u priopćenju.

Osim povećanja broja vojnika, britanska vlada najavila je da bi to moglo uključivati slanje obrambenog oružja u Estoniju.

Brzi mlaznjaci, ratni brodovi i vojni stručnjaci također bi mogli biti poslani da zaštite NATO saveznike.



Downing Street tvrdi da bi moguće raspoređivanje “pojačalo obranu NATO-a i istaknulo potporu Ujedinjenog Kraljevstva nordijskim i baltičkim partnerima”.

Taj potez dogodio se u trenutku kad se očekuje da će premijer razgovarati telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i otputovati u problematičnu regiju početkom ovog tjedna.

Drugo putovanje na sastanak s kolegama iz članica NATO-a planira se početkom sljedećeg mjeseca, priopćila je britanska vlada.

Britanski dužnosnici i NATO sljedeći će tjedan u Bruxellesu dovršiti detalje ponude, dok će ministri o vojnim opcijama razgovarati u ponedjeljak.

Johnson je također tražio da se ministrica vanjskih poslova Liz Truss i ministar obrane Ben Wallace pripreme za odlazak u Moskvu na razgovore sa svojim kolegama idućih dana.

Od njih će se tražiti da poboljšaju odnose s ruskom vladom i potaknu deeskalaciju, objavio je Downing Street.

Osim toga, očekuje se da će Wallace otputovati na sastanak sa saveznicima ovog tjedna u Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku uime Johnsona.

U međuvremenu, Johnson je tražio od načelnika stožera obrane, admirala Tonyja Radakina da u utorak nazoči sjednici vlade kako bi izvijestio ministre o situaciji u Ukrajini.

Britanija već ima više od 100 vojnika koji obučavaju u Ukrajini u sklopu operacije Orbital.

U Estoniji je također raspoređeno 900 britanskih vojnika, a eskadrila lake konjice od oko 150 ljudi raspoređena je u Poljskoj, priopćila je britanska vlada.

To je najavljeno nakon što je Johnson zatražio od šefova obrane i sigurnosti da razmotre daljnje obrambene vojne opcije u Europi tijekom prošlotjednog brifinga na visokoj razini s obavještajnim službama.

Premijer je rekao: “Ovaj paket poslao bi jasnu poruku Kremlju – nećemo tolerirati njihovu destabilizirajuću aktivnost i uvijek ćemo stajati uz naše saveznike iz NATO-a suočeni s ruskim neprijateljstvom”.

– Ako predsjednik Putin odabere put krvoprolića i uništenja, to će biti tragedija za Europu. Ukrajina mora biti slobodna birati svoju budućnost.

– Naredio sam našim oružanim snagama da se sljedeći tjedan pripreme za razmještaj diljem Europe, osiguravajući potporu našim NATO saveznicima na kopnu, na moru i u zraku.

Laburisti su ranije optužili premijera da zaostaje za drugim svjetskim čelnicima u odvraćanju ruske agresije na Ukrajinu.

Ministar obrane u sjeni John Healey ponovio je pozive na uvođenje “registra inozemnih subjekata” kako bi se “skinuo veo s toga tko posjeduje imovinu u Ujedinjenom Kraljevstvu”, nakon što je objavljeno da se američki dužnosnici boje da neće moći učinkovito sankcionirati Putina zbog ruskog novca u Londonu.

Također se očekuje da će Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak najaviti strože sankcije, što znači da Britanija može kao cilj odabrati strateš

Komentari