Velika Britanija će danas saznati ime novog premijera

Pixabay

Ujedinjeno Kraljevstvo će danas saznati tko će biti sljedeći britanski premijer, a Liz Truss favorit je da naslijedi Borisa Johnsona i preuzme vlast dok se zemlja bori sa sve većom krizom vrtoglavog rasta troškova života.

Rezultati će biti objavljeni u 13,30 sati nakon što su ministrica vanjskih poslova Liz Truss i njezin suparnik, bivši ministar financija Rishi Sunak, proveli ljeto prikupljajući podršku među članovima Konzervativne stranke koji su na glasovanju donijeli konačnu odluku. Ako pobijedi, Truss će postati treća britanska premijerka nakon Therese May i Margaret Thatcher. Ta 47-godišnjakinja stalno je bila ispred 42-godišnjeg Sunaka u anketama među procijenjenih 200.000 torijevaca s pravom glasa.

Utrka za vodstvo počela je u srpnju nakon što je Johnson najavio ostavku nakon niza skandala i ostavki dužnosnika svoje vlade. Glasovanje poštom i putem interneta zaključeno je u petak nakon osam tjedana kampanje koju je Truss opisala za BBC kao “najdulji razgovor za posao u povijesti”.

Međutim, glasovanje možda ne odražava opće javno mnijenje. Anketa YouGov-a krajem kolovoza pokazala je da 52 posto smatra da bi Truss bila “loša” ili “užasna” premijerka. Četrdeset i tri posto reklo je da joj “uopće” ne vjeruje da će se nositi s gorućim problemom rasta troškova života. Ankete pokazuju javnu potporu prijevremenim općim izborima, a konzervativci se suočavaju s rastućim izazovom da zadrže svoju 12-godišnju vlast.



‘Najgore stanje za novog premijera od Thatcher’

Tko god izađe kao pobjednik, suočava se s “najgorim stanjem za novog premijera od Thatcher”, piše The Sunday Times. Britaniju je pogodila najgora kriza troškova života u generacijama, s dvoznamenkastom porastom inflacije i skokom cijena energije zbog ruskog rata u Ukrajini. Prema anketama milijuni Britanaca kažu da će s računima koji će porasti za 80 posto od listopada i još više od siječnja biti suočeni s bolnim izborom između prehrane i grijanja ove zime.

– Ako budem izabrana za premijera, odmah ću djelovati u vezi s računima i opskrbom energijom. U roku od tjedan dana pobrinut ću se da bude objavljeno kako ćemo se nositi s tim pitanjem, rekla je Liz Truss za BBC u nedjelju, odbivši dati detalje. Dodala je da će “unutar mjesec dana predstaviti potpuni plan o tome kako ćemo smanjiti poreze” i “pokrenuti britansko gospodarstvo”.

Rishi Sunak je obećao daljnju potporu vlade kako bi pomogao ljudima da plate svoje račune za energiju i rekao je da će obuzdavanje inflacije biti njegov prioritet, napadajući planove suparnice za rezanje poreza kao nepromišljene.

– Pomaganje ljudima s troškovima života i računima za energiju je iznad svega što bih možda želio raditi. Ne bismo trebali ništa isključiti. Mislim, suočavamo se s istinskim izvanrednim stanjem. Mislim da svatko tko se pretvara da situacija nije takva nije iskren prema zemlji, rekao je za BBC u nedjelju.

Truss, iz liberala u konzervativce

Truss je postala ministrica vanjskih poslova prije godinu dana nakon što je obnašala niz visokih dužnosti u ministarstvima uključujući obrazovanje, međunarodnu trgovinu i pravosuđe. Započela je svoj politički put kao tinejdžerka, članica Liberalnih demokrata prije nego što je prešla u konzervativce. 2016. vodila je kampanju za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU-u, ali je brzo promijenila lojalnost kada su Britanci podržali brexit. Svojim smislom za odijevanje i poziranjem u tenku u Estoniji te nošenjem krznene kape u Moskvi – priskrbilo joj je usporedbe s torijevskom ikonom Thatcher.

Objava dužnosnika Konzervativne stranke u ponedjeljak o tome tko će preuzeti vodstvo pokreće lanac događaja. U utorak će Johnson održati oproštajni govor u Downing Streetu. Potom će službeno podnijeti ostavku kraljici Elizabeti II., nakon čega će ona pozvati njegova nasljednika/nasljednicu da formira novu vladu.

Prvi put u svojoj vladavini, 96-godišnja monarhinja će imenovati premijera u svom škotskom utočištu, Balmoralu, umjesto u Buckinghamskoj palači u Londonu. To se događa jer je kraljica imala problema s kretanjem i bila je prisiljena otkazati brojne javne nastupe. Sljedeći premijer bit će njezin 15. otkako je kraljica preuzela prijestolje.

Komentari