Velik doprinos obrani Hrvatske od početka Domovinskog rata dali su varaždinski policajci

Velik doprinos obrani Hrvatske od početka Domovinskog rata dali su varaždinski policajci. Ovih im je dana posebno u mislima Vukovar, jer mnogi njihovi kolege stradali su upravo braneći taj grad.

Početkom rujna 1991. osnovana je Zasebna postrojba Policijske uprave Varaždinske. 185 pripadnika te postrojbe bilo je među posljednjima koji su 11. rujna uspjeli ući u Vukovar. Većina ih je branila Borovo naselje, a 34 su raspoređena u obranu grada na Sajmištu gdje su se vodile najteže bitke. Među njima bio je i Damir Laljek, varaždinski “ubojica tenkova”.

– Kad je Zasebna postrojba došla u Vukovar, grad je već bio opkoljen s velikim brojem oklopa i tražili su se ljudi koji znaju rukovati s protuoklopnim sredstvima. Naravno odmah sam se javio i bio sam u grupici branitelja koja je zaustavila neprijateljski oklop. Sa svojim pomoćnicima uspio sam pogoditi i zaustaviti osam neprijateljskih tenkova, što mogu reći da je dosta veliki uspjeh za jednog lovca na tenkove, rekao je branitelj Damir Laljek, pripadnik Zasebne postrojbe PU varaždinske.

U istoj postrojbi borio se i Darko Posavec. Ranjen je u posljednjim danima borbe za Borovo naselje, zarobljen i odveden u logor Stajićevo. Unatoč stalnom zlostavljanju, logoraši, kaže, nisu brinuli za sebe, najteža im je bila spoznaja da ne znaju kako su završili njihovi suborci.



– Kad sam vidio da je došao autobus koji su najavili batinaši na ulazu i da su došli varaždinski policajci bilo mi je posebno drago jer mislio sam da nitko od njih nije ostao živ, kaže branitelja Darko Posavec, zamjenik zapovjednika Zasebne postrojbe PU varaždinske.

U Vukovaru je poginuo 21 pripadnik Zasebne postrojbe PU varaždinske, petorica se još vode kao nestali. 119 ih je završilo u logoru, a već ih je 13 preminulo od posljedica sudjelovanja u bitci za Vukovar i boravka u logorima.

Komentari