Veleposlanstvo RH: Lažiranjem povijesti Izetbegović pokušava grubo asimilirati identitet konstitutivnih naroda

Tom Dubravec/ CROPIX

Veleposlanstvo Hrvatske u Bosni i Hercegovini odbacilo je u ponedjeljak kao neprihvatljive izjave predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića kojima je on u kontekstu sadašnjeg političkog stanja u BiH doveo u pitanje povijesni identitet naroda koji su konstitutivni u njegovoj zemlji.

U izjavi dostavljenoj Hini stoji kako hrvatsko veleposlanstvo smatra da je Izetbegović u odvojenim istupima na skupovima bošnjačke dijaspore u Njemačkoj prošlog tjedna iznio “brojne neprihvatljive teze”, prenosi Jutarnji.hr.

“Politizacija i tendenciozno izvlačenje iz povijesnog konteksta, kao i dnevnopolitička zloporaba povijesnih termina dio je opetovanog političkog plana s ciljem identitetskog rastakanja i grube asimilacije identiteta konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini”, stoji u reakciji veleposlanstva na Izetbegovićeve istupe na skupovima u Njemačkoj.

On je tamo posebice pozivao Bošnjake koji žive u inozemstvu da se svakako registriraju za sudjelovanje na izborima u BiH, planiranim za listopad 2022. godine, uz poruku kako njihovih 100 tisuća glasova može bitno promijeniti odnos snaga u parlamentima na svim razinama, a posebice u Republici Srpskoj.



Lokalni mediji u BiH prenijeli su pak i kako se Izetbegović pritom upustio u povijesne analize u kojima je inzistirao na tvrdnji kako su svi ljudi u BiH zapravo potomci “dobrih Bošnjana”, odnosno bogumila, koje su političke silnice tek u novije vrijeme podijelile po vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

“Ma koliko se Hrvatska i još više srpska historiografija trudile da Bosnu prikažu svojim, hrvatskim odnosno srpskim teritorijem, a njeno srednjovjekovno stanovništvo Hrvatima ili Srbima, sasvim je dovoljno čvrstih dokaza da je Bosna bila zasebna i posebna, kao i njeno stanovništvo koje jest bilo i pravoslavno i katoličko, ali ne hrvatsko ili srpsko, pogotovo u današnjem kontekstu tih nacionalnih pojmova”, kazao je, uz ostalo, Izetbegović na tribini u njemačkom Mainzu.

U izjavi hrvatskog veleposlanstva u povodu tih istupa podsjećaju kako ustav BiH jasno prepoznaje tri konstitutivna naroda pa u cilju slobodnog suživota nacionalne i vjerske različitosti očekuju od najviših dužnosnika BiH, kao države koja je izrazila interes za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, da pokažu privrženost europskim vrijednostima, osobito poštivanju načela ravnopravnosti i očuvanju različitih nacionalnih identiteta sva tri konstitutivna naroda.

Izetbegovićeve istupe, a posebice njegovu poruku da HDZ BiH “neće dobiti ništa” ne pristane li lider te stranke Dragan Čović na kompromise u pregovorima oko izmjene izbornog zakona, ranije su osudili iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koordinacije koja okuplja većinu hrvatskih političkih stranaka iz BiH.

Iz HNS-a su Izetbegovića optužili za “elementarno nepoznavanje povijesti i mitomanske poruke te ratnohušačko isticanje planova” kojima on promovira BiH kao “amanet i babovinu odnosno SDA begovat u kojemu će on nekome nešto dati”.

“To nije put prema bilo kakvom kompromisu. BiH nije privatni begovat bilo koga. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda se ne može nikome davati ili ne, to je ustavna obveza potvrđena u svim presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava”, stoji u reakciji HNS-na čijem je čelu Čović.

 

 

Komentari