Veleposlansto SAD-a podržava zabranu ustaških simbola

Twitter

Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj poručilo je kako nema mjesta ustaškim simbolima i govoru mržnje u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj. 

“Kao što je predsjednik Biden jasno rekao ovoga tjedna, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, sprečavanje budućih genocida ostaje naša moralna obaveza i stvar od nacionalne i globalne važnosti. Ustaški simboli i pozdravi prizivaju razdoblje obilježeno virulentnim antisemitizmom i drugim oblicima rasne mržnje. Njima, kao ni govoru koji potiče ili zagovara nasilje, nema mjesta u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj”, rekli su za Nacional.hr.

Dodali su kako podržavaju napore hrvatske vlade, civilnog društva i ostalih aktera da se nastave boriti za dostojanstvo, poštovanje i ljudska prava svih.

Time su se pridružili veleposlanstvu Njemačke u potpori Židovskoj općini Zagreb i antifašistički orijentiranim udrugama i strankama, koje su potaknule parlamentarnu raspravu o donošenju zakona o zabrani i kažnjavanju isticanja ustaških simbola i širenja mržnje.



Naime, na sastanku koji je organizirala Židovska općina Zagreb u petak, 22. siječnja, te je jednoglasno zaključeno da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u saborsku proceduru zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških obilježja i znakovlja, nijekanja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločina, sudjelovao je i HDZ.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je kako se predstavnik HDZ-a na tom sastanku “nije složio sa zabranom ustaškog znakovlja”.

Komentari