Veleposlanica Japana: Za nesavjesnu gradnju kazne idu i do milijun dolara

Veleposlanica Japana u Hrvatskoj Nj.E. Misako Kaji komentirala je kako izgleda život s potresima koji su u Japanu česti.

“Posljednjih 89 godina u Japanu imamo otprilike 16 puta godišnje potres, to je prosjek. No, šteta je ograničena jer su naše zgrade građene da budu otporne na potrese. Primjerice 2019. imali smo malo potresa, samo četiri. Nedavno smo imali jedan potres magnitude 5, no nije bilo štete. Potresi su dio našeg života, ali spremni smo smanjiti rizik”, rekla je Misako Kaji i pojasnila kako se pripremaju za potrese:

“Što se tiče pripreme, distribuirane su vježbe koje provodimo da se pripremimo za potrese. Treba razgovarati s obitelji gdje ćete biti kad se potres dogodi. Nekad možda mobitel neće raditi, morate biti spremni i dogovoriti se gdje ćete se poslije naći. Treba imati osnovne potrepštine poput vode itd.. No, važno je kao zajednica, zemlja, biti pripremljen.”

“I u vrtićima provodimo vježbe kako sigurno pobjeći, tj. evakuirati zgrade. Odgajamo djecu i učimo ih kako se sigurno evakuirati i minimizirati žrtve”, dodala je, piše N1. 



Japan se nalazi na trusnom području i Kaji potvrđuje da su propisi oko gradnje vrlo strogi: “Postoje strogi zakoni oko seizmičkih standarda i ako to prekršite, prijeti vam novčana ili zatvorska kazna. Za vlasnike tvrtke kazna može ići do čak milijun dolara.”

Na pitanje kako država pomaže područjima pogođenima potresom, veleposlanica se prisjetila snažnog potresa prije devet godina:

“2011. Japan je pogodio snažan potres pa je uslijedio tsunami, sjećate se priče s Fukushimom. Zahvalna sam hrvatskom narodu koji je tad pokazao veliku solidarnost. Dogodilo se da smo imali 20.000 žrtava. Čak i kad ste dobro pripremljeni, može doći do velikih katastrofa. Nakon toga smo donijeli zakon o obnovi i uspostavili fond za obnovu s desetogodišnjim planom. Do 2020. oko 250 milijardi eura uloženo je u potporu žrtvama, obnovu itd. Cijelo društvo Japana i vlada je pokušala pomoći razorenim područjima, ključ je bio da se ponovna izgradnja obavi na bolji način, to je ključ.”

Ističe da nije moguće precizno predvidjeti potres, treba biti spreman, znati kamo ići i kako se evakuirati. “Nije idealno, ali može umanjiti rizik. Radi se o smanjenju rizika od katastrofe jer katastrofa se ne može smanjiti”, rekla je Kaji.

Za kraj je dala dobar savjet: “Važno je velike komade pokućstva fiksirati da se ne mogu srušiti i ozlijediti djecu. Solidarni smo s građanima Hrvatske i nadamo se da će se život brzo vratiti u normalu, moje srce je s vama.”

Komentari