Veledrogerije: Mi ne možemo financirati zdravstveni sustav!

screenshot/HRT

Dijana Percać, HUP-ova koordinacija veledrogerija u emisiji Otvoreno HRT-a rekla je kako veledrogerije nemaju utjecaja na cijenu lijekova niti na potrošnju te oni nemaju uvida što se dešava što se događa u zdravstvenom sustavu, osim toga da znamo da dugovi rastu.

Tema emisije Otvoreno bila je stalni rast duga države veledrogerijama za lijekova, a u njoj su gostovali, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić, politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo i ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić.

“Mi imamo jako dobro organiziran zdravstveni sustav. Cijenu određuje Hrvatska agencija za lijekove, temeljem kojeg određuje Ministarstvo zdravstva najvišu moguću maržu veledrogerija i HZZO pregovara s proizvođačima lijekova i tako snižava cijenu, Imamo i javnu nabavu gdje veledrogerije sudjeluju i dodatno se spuštaju cijene”, rekla je Percać.

“Dugovi prema nama su neodrživi i mi ne možemo financirati zdravstveni susutav, a to je 5 milijardi kuna”, naglasila je i dodala.


“Apeliramo na dugoročno rješavanje duga”, rekla je Percać.

Silvio Bašić, državni tajnik u ministarstvu zdravstva je rekao kako kako je istina da je ministarstvo u dugovima i oni od njih ne bježe.

Percać se osvrnula na to kako su dugovi veledrogerijma 5,7 milijardi kuna za uredno isporučene lijekove i medicinske proizvode.

Bašić je naglasio kako se glava ne ‘zabija u pijesak’ te kako je problem kompleksan i složen.

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske liječničke komore rekla je kako imamo, kao i sve zemlje EU, nestašicu lijekova.

“Imamo problem koji traje dugo i reforme moraju biti brze i sveobuhvatne i moraju obuhvaćati reforme procesa. Mi smo mijenjali sve sve, ali nismo mijenjali to kako nastaje dug”, naglasila je Soldo.

Lucijan Vukelić, ravnatelj HZZO-a, rekao je kako je razlika potrošnje lijekova u bolničkom sustavu i o receptnom sustavu koje direktno plaća HZZO.

“Naš trenutni dug plaćanja prema ljekarnama je pedeset dana, naš dug prema receptnim ljekovima je 550 milijuna kuna”, rekao je Vukelić.

Mirela Ahmetović, politička savjetnica SDP-a je naglasila kako je već prije naglašavala da nisu dovoljna sredstava za zdravstvo te da će nam se dogoditi prijetnja veledrogerija.

Percać je naglasila kako veledrogerije ne žele uznemiravati javnost. Rekla je kako od 2017. komuniciraju s ministarstvom zdravstva i financija te permanentno upozoravaju na rast dugovanja iz godine u godinu.

Bašić je naglasio kao će se dug prema veledrogerijama platiti.

Na pitanje kako je moguće da su cijene lijekova u susjednim zemljama niže nego u Hrvatskoj, Soldo je rekla kako je sustav kreiranja cijene lijekova u ingerenciji svake zemlje.

Cijene lijekova su uređen sustav. To je transparentni i zakonom uređeni proces u kojem je određena maksimalna veledrogerijska marža od 8,5 posto, naglasila je Percan te je istaknula kako veledrogerije pregovaraju s ministarstvom financija, prenosi HRT.

Komentari