Vedriš: Ako se Đure Đaković restrukturira samo radi kupovanja socijalnog mira, to je odgađanje suočavanja s realnosti

N1

Profesor pravnog fakulteta Mladen Vedriš komentirao je stanje u hrvatskom gospodarstvu, treba li Vlada pomagati kao u slučaju Đure Đakovića, te odjecima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Vedriš smatra da je Vladina reakcija po pitanju Đure Đakovića zakašnjela.

“Prava pomoć bila je restrukturirati tvrtku da na međunarodnom i domaćem tržištu može konkurirati. Ovo je jedna injekcija likvidnosti, no pitanje je koliko na konkurentan način može sudjelovati. Ovo ima smisla ako se ozbiljno pristupi restrukturiranju firme, ako stvorite perspektivan program u roku od 3 do 6 mjeseci i vidite da imate šansu. Ako je ovaj potez u svrhu socijalnog mira, onda je to samo odgađanje suočavanja s realnošću”, rekao je Vedriš i osvrnuo se na stanje u hrvatskoj brodogradnji.

“Hrvatska mora ići u korak s vremenom, ne samo po pitanju političkih procesa, već i u onome što predstavlja našu ekonomiju i da u pravi čas vučete prave poteze. U toj brodogradnji se prije 10 godina moralo vidjeti koji su trendovi i na kojoj tehnologiji i tipu brodova možete opstati. U zadnjih godinu ili dvije teško se bilo suočiti sa svim naslijeđem, ne samo u Uljaniku. Ne možete samo zatvarati poduzeća bez da otvarate perspektivu što je zamjena. Konzekvenca zatvorenog poduzeća je još 500 ili 1000 ljudi koji su odselili, oni nedostaju demografski, porezno i i sigurnosno. Ne možete zbog svog neuspjeha u upravljanju svojom zemljom prazniti zemlju i naći se u poziciji da ostaje teritorij, a nema građana”.



Vedriš također smatra da niti jedna Vlada ne bi smjela u četvrtoj godini mandata krenuti s rješavanjem problema.

“Uvijek kada se borite za mandat, suočavate se s time što vas čeka tako da je pitanje što ćete učiniti. Pola posla je da dođete pripremljeni. Kada Vlada dođe, ona ne bi trebala snimati stanje, to su priče koje služe za alibi, već treba početi djelovati. Ova Vlada djeluje zakašnjelo, a odgađanje košta društveno, ekonomski, politički i razvojno. Jedna garnitura mora shvatiti da ne mogu govoriti “blame on you”, već da su oni koji su dobili mandat dužni mijenjati stanje”.

Na tvrdnje ministara da će se od sada strogo kontrolirati državna jamstva, Vedriš kaže:

“Nije to suština, da vi računovodstveno knjižite gdje je otišla svaka lipa ili kuna. U brodogradnji smo imali slučaj da ste na kraju dobili brod sa zakašnjenjem i s povećanom cijenom. Treba pratiti efikasnost, ne samo novčani tijek jer ste ovdje sve mogli redovno proknjižiti, samo ste potrošili  50 posto više u odnosu na ono što ste mogli. Dakle, pitanje je hoćete li sredstva trošiti funkcionalno”.

Hrvatska na globalnoj karti svijeta još nije prepoznata kao dobra prilika za investitore, Svjetski ekonomski forum u Davosu je završio, premijer Andrej Plenković se sastao sa šefom Applea. Hoćemo li od toga imati realne koristi?

“Te globalne tvrtke imaju svoje interese, Microsoft je došao u Hrvatsku negdje 2000.- te godine, no nisam vidio da se dogodila neka veća njihova investicija. Apple ima interese regulirati svoje odnose. Davos je važan mentalno, no tamo ne možete mijenjati svoju stvarnost u zemlji i nećete tamo doći do poslova. Do poslova ćete doći tvrdo ako kod kuće stvorite pravne, ekonomske, infrastrukturne i obrazovne uvjete. Tada će investitor doći. Presudno je da onaj tko želi investirati kaže da ste spremni da dođe kod vas investirati. Kada to kažu ozbiljne kompanije, tada to možemo potvrditi. Nismo mi kriterij za utvrđivanje tih uvjeta”.

Vedriš se i kratko osvrnuo na očit problem naših ministara s ispunjavanjem imovinskih kartica.

“Očito bi od strane Vlade i saborske službe netko trebao tehnički pomoći, je očito se to olako shvaćalo pa se vidjelo da je to brzo postao problem”, rekao je Vedriš za N1.

Komentari