Već duže vrijeme se nagađalo kako se vraća u politiku, sada je jasno što namjerava. Tomislav Karamarko krenuo u novi pothvat…

Srdjan Vrancic / CROPIX

Iako se u posljednje vrijeme u kuloarima moglo čuti kako se potajno navija za njegov povratak u politiku, a svojim je češćim objavama na društvenim mrežama te želje potpirivao, izgleda da se ipak odlučio za poslovnu karijeru te da od povratka u politiku neće biti ništa.

Bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko ušao je u novi biznis.

Kako je vidljivo sa stranice Fin info, tvrtka koju je osnovao zove se Diamond Technology d.o.o., sjedište joj je u zagrebačkoj Dubravi, a imena drugih osnivača više su nego zanimljiva.

Njegovi partneri su Ana Rubelj Gregurić, kći ‘zagrebačkog kralja ćevapa’ Ivana Rubelja, čiji je lanac restorana propao, Igor Tripković, bivši čelnik Brodarskog Instituta, te Josip Vidović, nekadašnji HDZ-ov tajnik Odbora za branitelje



Tripković je 2021. godine smijenjen zbog “postojanja sumnji u nepravilnosti u radu Uprave društva”, odnosno tvrdilo se da je ugovor potpisao navodno neovlašteno.

Iako se u posljednje vrijeme u kuloarima moglo čuti kako se potajno navija za njegov povratak u politiku, a svojim je češćim objavama na društvenim mrežama te želje potpirivao, izgleda da se ipak odlučio za poslovnu karijeru te da od povratka u politiku neće biti ništa.

Kako neslužbeno doznaje dnevno.hr, tvrtka će se baviti proizvodnjom električne energije.

Karamarko se još 2016. godine povukao iz politike nakon što je podnio ostavku na mjesto šefa HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade. Sve se dogodilo nakon afere ‘Konzultantica’, odnosno poslije odluke Povjerenstva o sukobu interesa koje je odlučilo da je bio u sukobu interesa zbog poslovnih odnosa tvrtke njegove supruge Ane s tvrtkom MOL-ovog lobista u Hrvatskoj Joze Petrovića i zbog vlastitih privatnih i poslovnih odnosa s Petrovićem, a u kontekstu dviju arbitraža koje su se vodile oko naftne kompanije INA, u kojoj su vlasnici hrvatska Vlada i mađarska naftna kompanija MOL.

Karamarko je od početka osporavao da su on ili njegova supruga bili u sukobu interesa, kao i zaključke povjerenstva vezane uz arbitražne postupke između Hrvatske i mađarskog MOL-a.

Uslijedio je žalbeni postupak na upravnim sudovima, ali i odluka Ustavnog suda u srpnju 2019. koji je usvojio Karamarkovu tužbu i ukinuo odluke upravnih sudova koji su ranije potvrdili odluku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa.

U svibnju ove godine Visoki upravni sud pravomoćno je poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz 2016. kojom je bilo utvrđeno da je bio u sukobu interesa, zbog čega je otišao iz politike.

Karamarkova odvjetnica Vesna Alaburić izjavila je da je, osim ukidanja odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od prije pet godina, Visoki upravni sud naložio i da povjerenstvo Karamarku treba nadoknaditi više od 13 tisuća kuna troškova upravnog spora.

I prvostupanjskom presudom u ponovljenom postupku poništena je odluka povjerenstva, ali i odluka o pokretanju postupka te je presuđeno da nema uvjeta za odlučivanje o sukobu interesa zbog povrede načela djelovanja.

Komentari