Već danima u Splitu gore automobili

U Splitu već danima gore automobili, no nema straha jer riječ je o međunarodnoj vježbi francuske i hrvatske policije i vatrogasaca. Vatrogasci se, naime, sve češće susreću s izazovom gašenja zapaljenih vozila na alternativni pogon, stoga je hvalevrijedna obuka koju su u Splitu organizirali Hrvatska vatrogasna zajednica i francusko veleposlanstvo.

Teško je gledati kako gore namjerno zapaljena nova vozila, no upravo vatrogasnim vježbama spašavaju se životi. Francuzi su za obuku donirali šest vozila: hibridna, na benzin-plin te električna.

“Izazov je znati kako postupiti. Za vatrogasca sama vatra ne donosi ništa novo ili opasnije jer nema, primjerice, rizika od eksplozije ili opasnosti od kemikalija. Jedino što treba naučiti jest da se vatra može zaustaviti isključivo ulijevanjem vode u visokonaponsku bateriju”, rekao je Christophe Lenglos, francuski vatrogasni instruktor.

Zahvaljujući suradnji s vatrogascima, vozila francuskog proizvođača, koji je donirao i vozila za obuku, već su deset godina i dizajnom prilagođena što lakšem pristupu baterijama.



“Drugačiji su postupci, drugačija je taktika gašenja i malo je kompliciranije. To sve dolazi. Moramo se s tim upoznati i ovo je, možemo tako reći, jedna kvalitetna obuka”, rekao je instruktor Lenglos.

Francuski instruktori cijeli tjedan obučavaju hrvatske kolege koji su došli iz svih krajeva obalnog područja.

“Sigurnost ljudi je najvažnija stvar koju jedna vlada može jamčiti. Rado surađujemo s Hrvatskom jer mi imamo sredstva, a vi izvrsne vatrogsce tako da je to dobra razmjena”, rekao je Yannick Andrianarahinjaka, zamjenik francuskog veleposlanika u RH.

Sudari i požari vozila na alternativni pogon sve su češći, i hrvatski vatrogasci sada su spremni za intervencije na termičkim, hibridnim i električnim vozilima.

Komentari