Vatrogasci i HGSS krenuli u Petrinju, karlovačka bolnica spremna za prihvat ranjenika

PIXSELL

Karlovačka bolnica mobilizirana je za prihvat ozlijeđenih s područja Siska, Petrinje i Gline, dio karlovačke Javne vatrogasne postrojbe, Hitne pomoći i GSS-a hitno su otišle tamo pomoći stradalima u potresu, a Elektra Karlovac otići će sutra, doznaje Hina u žurnim službama.

Ravnatelj bolnice Nikša Antica kaže da za prihvatom pacijenata s potresom pogođenog područja još nije bilo potrebe, ali da se bolnica pripremila, jer da rasščišćavanje ruševina traje, a nije prošla ni opasnost od ponavljanja potresa.

“Mi smo spremni, bolnica ima sitna oštećenja uzrokovana današnjim potresom, ali ništa što bi utjecalo na funkcioniranje i jednog dijela bolničkog sustava”, rekao je Antica i istaknuo da su kompletno svi liječnici i drugo osoblje mobilizirani i spremni za eventualnu pomoć unesrećenima.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić izvijestio je medije da je Grad aktivirao sve neophodne službe odmah nakon potresa, koji je u 12.20 silno zatresao i Karlovac. Pozvao je sve građane da budu strpljivi, solidarni i ako bude potrebno – od pomoći jedni drugima.



“Sve raspoložive gradske službe i sve hitne službe aktivne su u gradu, te se mole stanovnici Karlovca da budu na oprezu u slučaju eventualnih novih potresa, te da svu nastalu štetu fotografiraju.

Stožer Civilne zaštite Grada Karlovca sastao se popodne i sagledavaju se sve posljedice i obavljene radnje, te se za slučaj potrebe dogovaraju pravodobne reakcije na svaku novonastalu okolnost, kao i način redovitog izvještavanja javnosti o svim novim događanjima.

Evidentirane su štete na zgradi Zatvora u Karlovcu, Privredne banke i pad žbuke ili crijepova s krovova mnogih zgrada u središtu Karlovca. Posebno su ozbiljne štete na starim kućama stare gradske jezgre Zvijezde. Primjerice jedna novosagrađena kuća dobre statike u Šimunićevoj ulici zadobila je veliku štetu na kotlovnici i dječjoj sobi jer je na kuću pao zid jedne stare zgrade.

Vatrogasna postrojba krenula u Petrinju

Potres koji je u utorak pogodio Petrinju osjetio se i na području Istarske županije, no prema prvim informacijama nema dojava o materijalnim štetama, a iz Istre u Petrinju kreće vatrogasna postrojba s 18 vatrogasaca, sedam vozila i dva vatrogasna potražna psa, izvijestio je županijski stožer CZ.

Stožer civilne zaštite Istarske županije će odobriti propusnice svima koji odlaze na područje gdje je bio potres.

“Za građane iz Istarske županije koji imaju potrebu otići na područje gdje je bio potres zbog članova obitelji ili nekretnina, Stožer civilne zaštite Istarske županije prioritetno će izdavati propusnice za kretanje između županija” – priopćili su iz istarskog Stožera. Vatrogasna zajednica Istarske županije u koordinaciji s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Hrvatske na petrinjska područja zahvaćena potresom upućuje vatrogasnu postrojbu Istarske županije.

“Zadatak postrojbe je pomoć u spašavanju iz ruševina i potraga za nestalima. Postrojba ima 18 vatrogasaca iz javnih vatrogasnih postrojbi iz Pule, Rovinja, Poreča, Umaga, Buzeta, Pazina i Labina, dva vatrogasna potražna psa i sedam vatrogasnih vozila s opremom za spašavanje ljudi iz ruševina i logistikom za smještaj i prehranu” – priopćili su iz istarske Vatrogasne zajednice.

U vezi s potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji, posebice u Petrinju i Sisku, Istarska županija sa svim istarskim gradovima, ponudila je svu raspoloživu pomoć i stavila na raspolaganje svoje vatrogasne postrojbe i resurse sustava Civilne zaštite.

“U ovoj užasnoj situaciji minimalno što možemo učiniti je biti solidarni i pokušati pomoći ljudima koji su prestravljeni i trpe ogromne fizičke i psihičke posljedice ove užasne nepogode”, rekao je Boris Miletić ispred Koordinacije istarskih gradova.

Vatrogasci iz Splita krenuli u Petrinju

Devet vatrogasca iz Splita s tri vozila i jednim potražnim psom otputovali su u utorak poslije podne na ugroženo područje Petrinje kako bi pružili pomoć nakon razornog potresa, izvijestio je zapovjednik splitske Javno-vatrogasne postrojbe (JVP) Ivan Kovačević.

“Naši su vatrogasci otputovali s kombijem za prijevoz ljudi, te jednim velikim tehničkim vozilom s opremom za spašavanje iz ruševina i jednim malim kamiončićem,” rekao je Kovačević za Hinu.

Dodao je da su splitski vatrogasci spremni uputiti i dodatne snage na petrinjsko područje ako će trebati,
“Sve što od nas bude zahtijevao glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković mi smo spremni angažirati se,” poručio je zapovjednik splitske Javno-vatrogasne postrojbe (JVP) IvanKovačević.

Božić: U Petrinju ide stotinjak pripadnika HGSS-a

Član Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Stipe Božić potvrdio je u utorak poslijepodne da je na putu prema potresom razorenoj Petrinji 100-tinjak pripadnika HGSS-a.

Naše potražne ekipe, jedna s helikopterom, druga s automobilom iz Sinja već su se uputile, spremaju se uputiti i ekipe iz Splita, Makarske, Šibenika, rekao je Božić za Hrvatski radio.

“Oko stotinu spašavatelja će biti na putu za kojih sat vremena, neki će možda i stići gore”, rekao je Božić.

 

Komentari