Varaždinska bolnica naložila racionalno korištenje lijekova: ‘Podmirenje dugova starijih od godinu dana nije moguće’

Nakon što su veledrogerije zaustavile isporuku lijekova i medicinskog materijala bolnicama, Opća bolnica Varaždin u srijedu je naložila njihovo racionalno korištenje, iako navodi da je u manjku.

Ravnatelj bolnice Nenad Kudelić u priopćenju upozorava da bolnica raspolaže manjom zalihom lijekova i potrošnog medicinskog materijala te ističe da, ako se ovakvo stanje hitno ne riješi, dolazi u pitanje funkcioniranje cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Kudelić kaže da je varaždinska bolnica veledrogerijama dužna oko 20 milijuna kuna, a da su sve četiri velike veledrogerije koje lijekovima opskrbljuju bolnicu krenule su s obustavom isporuke uz zahtjev da im se podmire dugovi stariji od 365 dana.

Podmirenje dugova starijih od godinu dana nije moguće

“To u ovom trenutku jednostavno nije moguće. To je dug koji se generira uslijed ovakvog poslovanja jer postoji veliki nesrazmjer između cijena zdravstvenih usluga, visine cijena lijekova i potrošnog materijala te količine izvršenog posla”, naglasio je.



Dodao je da Opća bolnica Varaždin od 85 do čak 105 posto proračuna odvaja za plaće zaposlenika te joj ne preostaje puno novca za podmirivanje svih ostalih troškova, među kojima su potrošni materijal i lijekovi.

“U slučaju Opće bolnice Varaždin radi se o potrošnji na mjesečnoj razini od šest do sedam milijuna kuna. Naravno da uz ovako ograničene limite i nerealno niske cijene usluga nije moguće ažurno podmiriti sve troškove liječenja“, istaknuo je Kudelić.

U bolnici trenutno 24 koronavirusom zaražene osobe

S obzirom na situaciju s koronavirusom i povećanjem broja zaraženih, kazao je, reorganiziran je rad bolnice u kojoj su trenutno su 24 zaražene osobe, većinom s teškom upalom pluća, a jedna je na respiratoru.

“Unutar bolnice imali smo porast hospitaliziranih zbog koronavirusa za 100 posto unutar 48 sati. Do sada smo teže oboljele osobe mogli premjestiti u primarni respiracijski centar u KB Dubrava, no to više nije moguće zbog popunjenosti takvih centara”, pojasnio je.

Iz Opće bolnice Varaždin ističu da unatoč situaciji još uvijek rade s više od 90 posto kapaciteta.

Napominju da su bile potrebne manje reorganizacije po pitanju kirurškog programa koje su uvjetovane većim brojem ljudi iz te struke, prvenstveno anesteziologa i anestezioloških tehničara, u samoizolaciji ili pozitivnih na koronavirus.

Komentari