Vakula upozorava: Jača južina, stiže kiša i nevrijeme. I dalje promjenjivo, ali i hladnije, osobito na kopnu

HRT

U petak će se istočnoj Hrvatskoj promjena vremena uočavati po oblačnijem i vjetrovijem danu od četvrtka, te mjestimičnoj kiši već prijepodne, a prema kraju dana znatno se povećava vjerojatnost pljuskova s grmljavinom. Najkasnije u Podunavlju. Uz povremeno umjeren južni i jugoistočni vjetar temperatura će i dalje biti iznadprosječno visoka – ujutro najniža od 12 do 16 °C, a poslijepodne najviša od 26 °C u zapadnim krajevima do čak 29 °C u istočnim.

Razmjerno toplo i u središnjoj Hrvatskoj, ali ipak manje nego na istoku, uz najnižu jutarnju temperaturu od 12 do 15 °C, te poslijepodne najvišu između 24 i 27 °C. Uz promjenjivu će naoblaku kiša često padati već u noći i ujutro, te posebice poslijepodne i navečer, kada su pljuskovi i grmljavina još vjerojatniji, uz povremeno umjeren, mjestimice prolazno i jak jugozapadnjak.

Još vjetrovitije u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će biti i obilnih pljuskova s grmljavinom, uz često i više od 50 litara kiše po četvornome metru. Osim zbog kiše i juga, neke bi rive mogle biti poplavljene i zbog južnog vjetra, poslijepodne i jugozapadnog – mnogima znanih kao oštro i lebić. More će biti umjereno valovito i valovito, preme otvorenome i jače valovito. Uz malo ili čak nimalo sunca i vedrine temperatura zraka većinom će se malo mijenjati. U gorju će biti uglavnom od 14 do 20 °C, u unutrašnjosti Istre ujutro oko 14, poslijepodne pak 22 do 25, a na sjevernom Jadranu najniža 18 do 21 °C, najviša oko 24 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom malo toplije, također uz često obilnu kišu i grmljavinu, mjestimična olujna nevremena te ponegdje poplavljene rive, a moguće su i pijavice. I dok će se s njima suočavati rijetki, valove i jugo će primjećivati svi na otvorenome, pogotovo na moru. Nevolje prijete i zbog prolazno jakog, mjestimice na udare vjerojatno i olujnog oštra i lebića.



I dalje promjenjivo, ali i hladnije, osobito na kopnu

I za vikend će na kopnu biti promjenjivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, češću i obilniju gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će u sjevernijim krajevima kiša mjestimice vjerojatno i izostati. No prestanak južine i pad temperatura osjećat će se posvuda! Najviša poslijepodnevna temperatura zraka do srijede će biti uglavnom između 14 i 19 °C, a najniža jutarnja od 7 do 12 °C, u gorju i samo oko 4 °C!

I na Jadranu će osvježiti, ali manje nego na kopnu, pa će poslijepodnevna temperatura i dalje na većini Jadrana biti 20 °C i malo viša. No, najniža jutarnja od nedjelje do srijede će vjerojatno biti između 12 i 17. Osim nastavka nestabilnog vremena nevolja će u subotu biti i zbog ponegdje prolazno jake tramontane i bure, a potkraj nedjelje i početkom ponedjeljka zbog ponovno jačanja juga, te prolaznog jugozapadnjaka, te sjevernog i sjeverozapadnog vjetra, na sjevernom Jadranu i bure, prognozirao je za HRT Zoran Vakula.

Komentari