Vakula porgnozira: U petak većinom toplije, ali suho i mirno još nije

Youtube/screenshot

Polako, ali sigurno atmosfera se smiruje. Barem u meteorološkom smislu. U potresnom i virusnom neće još dugo. Stoga će kiše i snijega u većini Hrvatske u nastavku tjedna biti sve manje. I bura i istočnjak će oslabjeti, ali će u petak još često biti jaki, mjestimice i olujni, osobito podno Velebita, piše Zoran Vakula.

Za vikend u većini krajeva predah – i od oborine, i od zamjetnijeg vjetra. Štoviše, napokon ćemo imati i dosta sunčanih sati, na kopnu samo rijetko nakon jutarnje magle. Bit će osjetno toplije nego prošlih dana, od nedjelje do četvrtka više zimskih nego proljetnih, koje bi jamačno mnogi željeli da se nisu ni dogodili… Ili ih barem brzo zaboraviti. E, kad bi mogli…

Petak: Toplije, ali još relativno vjetrovito, ponegdje uz oborine

I u petak će u Slavoniji i Baranji, te posebice Srijemu biti relativno vjetrovito, uz istočnjak, gdjekad i jak. Uz promjenljivu naoblaku vjerojatnost kiše bit će vrlo mala, a temperatura zraka će od jutarnjih od 2 do 4 °C, poslijepodne porasti do oko 13 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj uz oblake i sunce, te često umjeren sjeveroistočnjak prvi put u ovome tjednu biti viša od 10, a i jutro će biti najtoplije do sada – uglavnom između 3 i 5 °C.



U gorju će još biti jutarnjih “minusa” uz koje je mjestimice moguća poledica, kao i zbog još povremeno mogućeg snijega, zatim i kiše. Malo kiše može pasti i ponegdje u Istri te na Kvarneru, ali će gotovo posvuda na sjevernom Jadranu biti i sunčanog vremena. I bure! Većinom umjerene, ponegdje i jake, podno Velebita vjerojatno i olujne, ne samo na udare. Najviša temperatura zraka uglavnom između 13 i 14 °C, a u gorju od 3 do 5 °C.

Umjereno valovito i valovito more bit će i u oblačnijoj Dalmaciji, gdje će još biti povremene kiše, na sjevernom dijelu i umjerene, samo ponegdje i jake bure, a na jugu istočnjaka, mjestimice i juga. Temperatura ujutro većinom od 5 do 10 °C, poslijepodne od 12 do 15 °C.

Na jugu Hrvatske malo niža, uz pretežno oblačno vrijeme s kišom, poslijepodne gdjegod i u obliku pljuskova s grmljavinom, te uz slabo do umjereno, prema valovitom otvorenom moru i jako jugo i istočnjak.

Za vikend većinom suho i toplije, a početkom novoga tjedna opet…

U subotu i nedjelju još toplije, u kopnenom području uz većinom suho i djelomice sunčano vrijeme, te slab vjetar ili čak tiho. Ujutro je ponegdje moguća magla. Početkom novoga tjedna opet oblačnije, vjetrovitije i svježije, uz povećanje vjerojatnosti za mjestimičnu kišu, prema kraju ponedjeljka uglavnom u gorju i snijeg. Od srijede ponovno toplija poslijepodnevna, ali nakon mogućeg jutarnjeg mraza.

I na Jadranu sljedećih dana porast temperature, uz sunce i oblake, i samo ponegdje moguće malo kratkotrajne kiše – većinom na jugu, od nedjelje i sjevernije. Buru će u subotu zamijeniti gdjegod umjeren maestral, a u ponedjeljak prijepodne će na sjevernom Jadranu ponovno zapuhati bura, te tijekom dana jačati i širiti se prema jugu. U utorak je ponovno sve veća vjerojatnost jake i olujne bure, uz koju će temperatura zraka opet biti u padu, ali vjerojatno ne baš ovakvom kao u ovome tjednu – rijetko doživljenome u ovo doba godine. Eh, da je samo to, bez drugih nevolja… Porgnozirao je za HRT Zoran Vakula.

Komentari