Vakula najavljuje vrijeme za Valentinovo: Kiša pa razvedravanje, vjetrovito

Pixabay

Omiljeni prognostičar Zoran Vakula najavio je vrijeme za Valentinovo. Evo što nas očekuje:

“Pospanost, razdražljivost, neraspoloženje, smanjena koncentracija i radna učinkovitost, pojačana osjetljivost na bolove samo su neke od tegoba za koje se tijekom ovoga petka moglo “okriviti” južinu. Jačanje jugozapadnja i juga, pad tlaka, dolazak toplijeg i vlažnijeg zraka uobičajena su, ali nekima teško podnošljiva pojava prije promjene vremena. A nama slijedi jedna kratkotrajna, ali učinkovita. Barem po kiši i vjetra, u gorju djelomično i snijegu. Ne i po temperaturi, koja će nastaviti biti znatno viša od prosječne za drugo desetodnevlje veljače.

U većini ćemo Hrvatske glavninu oborina imati u noći i u petak prijepodne, kada će osobito na Jadranu biti ne samo pljuskova, nego i munja i gromova, koji mogu probuditi i neke u kopnenom području. Tijekom petka slijedi razvedravanje, okretanje vjetra na sjeverni i sjeverozapadni smjer, na Jadranu uz obalu i buru, te poboljšanje biometeoroloških prilika pri čemu će tlak nakon naglog pada – još naglije rasti pa će vikend biti stabilan, suh i pretežno sunčan – mnogima povoljan za aktivnosti na otvorenome, uz temperaturne “minuse” uglavnom u nedjelju ujutro u kopnenom području. Ipak, mogućim izletnicima u gorje valja spomenuti kako će tijekom nedjelje ponovno jačati jugozapadni vjetar…

Slijedom svega, s vremenom i dalje s pravom mogu biti nezadovoljni ljubitelji zime, ali bi atmosfera mogla barem malo oraspoložiti lovce na oluje i druge ekstremnije meteorološke pojave. Za njih, i ostale zaljubljenike u meteorologiju, organizira se druga po redu radionica, s ciljem nastavka suradnje i partnerskog dijaloga DHMZ-a, udruga i pojedinaca – amatera ljubitelja meteorologija. Skup će se održati 23. ožujka, na Svjetski meteorloški dan, ali rok za prijavu je 17. veljače!”



Valentinovo: Kiša pa razvedravanje, na Jadranu i vjetrovito

“U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu još i poslijepodne biti povremene kiše, ali većinom manje nego tijekom noći i jutra. Nakon jugozapadnjaka zapuhat će sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura ujutro oko 5 °C, a poslijepodne od 10 do 12 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti relativno toplo, zbog ranijeg razvedravanja poslijepodne čak i toplije nego na istoku. Kiša uglavnom u noći i prijepodne, uz prolazno umjeren sjeverozapadnjak.

Nakon u noći jakog, pa i olujnog jugozapadnjaka, i na sjevernom će Jadranu zapuhati sjeverozapadni vjetar, do kraja dana i sve češća bura, na udare mjestimice također olujna. Mnogima će smetati i uglavnom noćna i jutarnja kiša, često i grmljavina, a nekima u gorju i malo snijega. Zbog oblaka će jutarnja temperatura biti viša nego u četvrtak, a rano razvedravanje pridonijet će i relativno toplom poslijepodnevu.

I u Dalmaciji najprije kiša i grmljavina, pa osobito poslijepodne razvedravanje, samo ponegdje još i pljuskovi. Promjenljiv i zamjetan, često i jak, bit će i vjetar – u početku jugo, pa kratkotrajno jugozapadni te sve češće sjeverozapadni, uz obalu i bura. Stoga će more biti umjereno valovito i valovito.

Podjednako valovito i vjetrovito i na jugu Hrvatske, uz čestu kišu i grmljavinu još i kasno poslijepodne. Temperatura zraka većinom od 11 do 15 °C”.

Do ponedjeljka suho i stabilno, pa opet promjenljivo

“Za vikend i početkom novoga tjedna jutra će u kopnenom području ponovno biti hladnija, osobito u nedjelju uz temperaturne “minuse” i maglu, a dnevna će temperatura zraka nakon manjeg pada u suhu i barem djelomice sunčanu subotu, ponovno rasti od vjetrovitije i još sunčanije nedjelje, te se ponovno malo sniziti tijekom oblačnijeg i vjerojatno kišovitijeg utorka i srijede. Prije toga, uz novu južinu, malo kiše u ponedjeljak može pasti uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre. Naravno, i na sjevernom Jadranu, što će biti uvod u opet promjenljive dane prema sredini novoga tjedna uzduž cijele obale. No tijekom vikenda, na većini Jadrana i u ponedjeljak – sunčano, gdjekad i vedro. Puhat će najprije većinom umjerena bura i tramontana, od nedjelje opet uglavnom jugo i jugozapadni vjetar, uz koje će temperatura zraka i dalje biti viša od prosječne za sredinu veljače”, piše Zorav Vakula za HRT.

Komentari