Vakula je rek’o: Vrijeme u petak ‘obzirno’ – stabilno, sunčano i mirno

Tomislav Kristo / CROPIX

I u petak će diljem Hrvatske biti stabilno i razmjerno mirno vrijeme, te tiho ili uz slab vjetar, koji bi trebao, između ostalog, omogućiti i radove na tornju zagrebačke katedrale. Pritom će uz ponovno mnogo sunčanih sati biti još toplije nego prošlih dana, ujutro još samo ponegdje pri tlu uz mogućnost slabog mraza.

Od subote ponovno oblačnije, osobito u nedjelju na kopnu uz mjestimičnu kišu, vjerojatno i gdjekoju grmljavinu, a od ponedjeljka i novi pad temperature, na Jadranu i ponovno često jaka bura, ponegdje i s olujnim udarima.

Inače, kao da ga nije bilo dovoljno – mraz se i u četvrtak bijelio u većini kontinentalne Hrvatske, i to ne samo pri tlu, nego ga je ponegdje bilo čak i na 2 metra visine. Nadam se uz što manje štete na biljkama, ionako oštećenima višetjednom, pa i višemjesečnom sušom. U ovome mjesecu proživljavaju još i kao rijetko kada temperaturne stresove. Najprije je bilo ponegdje čak rekordno hladno, zatim prošli tjedan iznimno toplo za prvu polovinu travnja, pa je stiglo naglo zahladnjenje, mjestimice čak i snijeg. Do nedjelje opet ide zatopljenje, pa sljedeći tjedan novi pad temperature. Manji nego u prošli ponedjeljak, ali dovoljan za “lakšu” nego do nedjelje primjenu preporuka Stožera civilne zaštite… Nadajmo se, još malo…

U petak pretežno sunčano i još toplije…

I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano, uz slab zapadni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 1 do 4 °C, a poslijepodnevna oko 24 °C!



U središnjoj Hrvatskoj ponegdje još i malo viša, uz također mnogo vedrine i vjerojatno još manje oblaka nego u četvrtak. Slab do umjeren jugozapadnjak rijetki će moći osjetiti.

Vjetrovito neće biti ni u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će stoga i more biti mirno ili malo valovito. Visoke naoblake malo, gdjekad i nimalo, ali po gorskim kotlinama i u unutrašnjosti Istre pri tlu je još moguć slab mraz, dok će uz more najniža temperatura biti od 7 do 11 °C. Najviša poslijepodnevna većinom 19 i 20 °C.

Podjednaka i u sunčanoj Dalmaciji uz more, a u unutrašnjosti će biti i oko 23 °C, uz slab do ponegdje umjeren jugozapadni i zapadni vjetar.

I na jugu Hrvatske stabilno i razmjerno mirno, ujutro uz temperaturu od 9 do 11 °C, u unutrašnjosti gdjegod i samo oko 4 °C, a poslijepodne od 18 na moru do 23 °C u Metkoviću i okolici te u Konavlima.

Do nedjelje još toplije, pa opet hladnije, uz buru…

Sljedećih dana većinom još toplije, ali i oblačnije, na Jadranu uz malu vjerojatnost gdjekoje kišne kapi. Za vikend lagana južina, a od ponedjeljka opet sve češća bura, na sjevernom dijelu već ponegdje i jaka, na udare i olujna.

I na kopnu uz južinu nestabilnije, ponajviše u drugom dijelu nedjelje u sjevernim kopnenim krajevima, gdje će početkom novoga tjedna ponovno osvježiti, ali ne tako zamjetno kao prošli ponedjeljak, prognozirao je za HRT Zoran Vakula.

Komentari