VAKULA JE REKO U utorak još suho i stabilno, većinom i razmjerno toplo, ali s gustom maglom

U utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti barem djelomice sunčano, uglavnom ujutro uz mjestimičnu maglu, osobito u Posavini. Najniža temperatura zraka između 8 i 10 °C, a najviša oko 20 °C.

Iznadprosječno toplo za početak studenoga bit će i u središnjoj Hrvatskoj, najprije uz još češću jutarnju maglu nego na istoku, zatim gotovo posvuda uz barem malo sunčanog vremena.

I u većini gorskih krajeva, kao i na sjevernom Jadranu, sunce i nebeska vedrina vidjet će se barem sredinom dana i u rano poslijepodne, a uz tiho ili samo slab vjetar vidljivost će zbog magle i niskih oblaka najčešće i najviše biti smanjena u noći i ujutro. Najniža temperatura zraka oko 13 °C, u unutrašnjosti 3 do 8 °C, a najviša između 16 i 19 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još toplije, uz pretežno sunčano vrijeme, te većinom slab sjeverozapadni vjetar, uz obalu gdjegod zapadni i jugozapadni, te more mirno ili malo valovito. No, valja upozoriti na mjestimičnu maglu i niske oblake, osobito u unutrašnjosti.



I na jugu Hrvatske oblaka većinom malo, uz slab vjetar, a umjereni sjeverozapadni puhat će samo na otvorenome moru, koje stoga može biti umjereno valovito, temperature i dalje malo iznad 20 stupnjeva, kao i zrak sredinom dana i u rano poslijepodne. Ujutro pak od 13 do 15 °C, u unutrašnjosti oko 9 °C.

Sredinom tjedna promjenjivije, vjetrovitije, na kopnu i svježije…

I sredinom tjedna na Jadranu iznadprosječno toplo, ali sve manje – od četvrtka najprije na sjevernom dijelu, zatim i južnije. Pritom magla još samo u srijedu, tijekom koje će dolaziti sve mnogobrojniji oblaci iz kojih je moguća gdjekoja kišna kap. Do večeri će na sjevernom Jadranu zapuhati bura koja će se tijekom promjenljivo oblačnog četvrtka proširiti na veći dio obale, pri čemu su olujni udari mogući uglavnom na sjevernom dijelu. Slabjet će tijekom sve vedrijeg petka.

I u kopnenom području sljedećih dana pad temperature, u oblačniju srijedu i četvrtak ponegdje i malo kiše, osobito u središnjoj, istočnoj i gorskoj Hrvatskoj, gdje će uz nedostatak ili manjak sunčanog vremena osjećaju svježine pridonositi i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Od petka ponovno sunčanije i mirnije, opet ponegdje uz jutarnju maglu, pri tlu još češći slab mraz koji će nas podsjetiti da smo u studenome, što se za vrijeme do četvrtka baš i ne može reći, prognozirao je Zoran Vakula za HRT. 

Komentari