VAKULA JE REK’O Dolazi nam smjena godišnjih doba, trebat će kišna roba

I u utorak će se u Slavoniji, Baranji i Srijemu nastaviti suho i barem djelomice sunčano vrijeme, uz tiho ili samo slab vjetar, te mjestimičnu jutarnju sumaglicu, samo rijetko i kratkotrajnu maglu. Najniža temperatura zraka od 11 do 14 °C, a najviša između 26 i 28 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti toplije od prosjeka za ovaj dio rujna, ali ipak manje nego na istoku jer će biti oblačnije, ujutro ponegdje uz maglu, poslijepodne pak mogućnost za mjestimice malo kiše.

Kišovitije će biti i u također razmjerno toplom gorju i na sjevernom Jadranu, gdje su mogući i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom, a prema otvorenome moru nevolje može prouzročiti i ponegdje jako jugo.

Još vjetrovitije će biti u Dalmaciji, uz gdjekad na udare i olujno jugo, uz koje će more biti većinom umjereno valovito. Uz promjenjivu će naoblaku povremeno u većini će mjesta padati kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom, uz koje ponegdje u samo nekoliko sati može pasti i više kiše nego u prošla 3 mjeseca.



I na jugu Hrvatske će biti promjenjivo oblačno s povremenom kišom, osobito potkraj dana i izraženijim pljuskovima s grmljavinom, te uz umjereno i jako jugo, prema valovitijem otvorenome moru na udare i olujno. Temperatura zraka malo će se mijenjati – bit će uglavnom od 20 do 25 °C.

U nastavku tjedna kišovitije i vjetrovitije, ali ponegdje i još toplije

Razmjerno će toplo biti i sredinom tjedna, ali i dalje na Jadranu kišovito, uz gotovo svakodnevne pljuskove s grmljavinom, vjerojatno najčešće i najobilnije u petak, kada će i jugo na većini Jadrana biti najjače.

Kiša će često i obilno padati i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorju, dok će u sjevernijim kopnenim krajevima biti rijetka i u malim količinama, a ponegdje će do petka vjerojatno i izostati. Uz barem djelomice sunčano vrijeme temperatura zraka bit će i dalje oko 25 °C,  na istoku Hrvatske čak i oko 28 °C, rekao je Zoran Vakula za HRT.

Komentari