Vakula: I na Praznik rada kiša pada, a može biti i grȁda

HRT, Screenshot

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčanog vremena, ali ponegdje i pljuskova s grmljavinom, vjerojatno i sugradicom, možda čak opet i tučom, ali mjestimice i samo malo kratkotrajne kiše. Jutarnja će temperatura biti od 10 do 13 °C, a poslijepodnevna oko 19 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj jutro uz jugozapadnjak biti toplije nego u četvrtak, pa nakon sjevernog i sjeverozapadnog vjetra poslijepodne svježije nego u četvrtak. I pritom kišovitije u prvom dijelu praznika, a poslijepodne će ponegdje čak prevladavati sunčano.

Promjenljivo i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će glavnina kiše pasti u noć i prijepodne, ponegdje i uz obilnije pljuskove s grmljavinom, možda čak i nevrijeme, ali će povremene kiše mjestimice biti i kasnije, većinom u Rijeci i okolici, te u Gorskome kotaru. Najviše sunčanih sati vjerojatno poslijepodne na zapadu Istre. Upozoriti valja i na ponegdje moguće olujne udare južnog i jugozapadnog vjetra, uz koje more može biti i valovito. Temperatura zraka ujutro 9 do 14 °C, poslijepodne uz more oko 20 °C, u gorju 15 do 17 °C.

U Dalmaciji toplije, uz dosta sunčanog vremena, ali i mogućnost lokalnih pljuskova s grmljavinom. No, vjerojatno ne tako čestih i obilnih kao na sjeveru. Uz obalu će biti uglavnom slabog i umjerenog južnog vjetra i juga, a na otvorenome prolazno i jakog jugozapadnjaka.

Na jugu Hrvatske većinom slabije jugo, te uz djelomice sunčano vrijeme i promjenljivu naoblaku kiše malo, ponegdje i nimalo.

I u subotu promjenljivo, pa stabilnije, ali…

No, kiša će vrlo vjerojatno uzduž većeg dijela Jadrana padati u prvom dijelu subote. U nedjelju i ponedjeljak stabilnije i sunčanije, uz buru i tramontanu, te jutra malo svježija od subotnjega, a u utorak se ponovno povećava vjerojatnost pljuskova i grmljavine.

I na kopnu će u ponedjeljak biti većinom suho i barem djelomice sunčano, ali za vikend i u utorak promjenljivo, uz povremenu kišu, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, te temperaturu zraka uglavnom nižu nego u četvrtak, prognozirao je za HRT Zoran Vakula.

Komentari