Vakula: Do ponedjeljka još hladnije, uz najnižu temperaturu većinom između -15 i -11 °C, a ni tijekom dana neće biti u ‘plusu’

Tomislav Kristo / CROPIX

U Hrvatsku je stigao prvi hladni val ove zime. Zbog njega je posebno upozorenje objavio i Državni hidrometeorološki zavod, koji je za neka područja najavio umjerenu opasnost od djelovanja hladnog vala na zdravlje, a za neka područja i veliku opasnost.

Upozorenja su na snazi sve do nedjelje, a hladni val danas zahvaća tek područje Rijeke i Splita. Potom će se, najavljuju iz DHMZ-a, iz dana u dan širiti zemljom i već u nedjelju bi trebao zahvatiti cijelu Hrvatsku.

Vakulina prognoza

U istočnoj će Hrvatskoj, osobito u Podunavlju, na spomendan njegove mirne reintegracije dodatni osjećaj hladnoće prouzročiti slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, uz koji će se mnogima činiti i hladnije od ujutro najniže temperature oko -7 °C, poslijepodne 1, 2 °C. Bit će većinom suho, uz promjenjivu naoblaku.

I u središnjoj Hrvatskoj i oblaci i sunce, uz koje će danju biti oko 2 °C, nakon što će noćna vedrina omogućiti pad temperature na uglavnom oko -8 °C. Vjetar će većinom izostati, a i pahulje, pa će barem to malo pomoći sanaciji štete na Banovini.



Poneki kratkotrajni nalet snijega moguć je u promjenjivo oblačnome gorju, dok će na pretežno sunčanom sjevernom Jadranu nekima smetati jaka bura, uglavnom podno Velebita s olujnim udarima. Jutarnja temperatura u gorju većinom od -13 do -9 °C, u unutrašnjosti Istre oko -7 °C, a uz more od -2 do 2 °C. Poslijepodne od 5 do 8 °C, u gorju oko -2 °C.

Opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje postojat će i u Dalmaciji, gdje će biti barem djelomice sunčano, ali uz često umjerenu, ponegdje i jaku buru, pa će more na otvorenome biti i valovito.

Malo mirnije na u petak najmanje hladnom jugu Hrvatske. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme poslijepodne će biti oko 9 °C.

Do ponedjeljka još hladnije, samo rijetko uz oborine

Do ponedjeljka još hladnije, osobito u gorju, uz najnižu temperaturu većinom između -15 i -11 °C, a ni tijekom dana neće biti u “plusu”. U ostatku unutrašnjosti ujutro uglavnom između -10 i -5 °C, a uz promjenjivu naoblaku i mjestimične nalete snijega poslijepodne oko 0 °C, u Istri i Dalmaciji od 3 do 5 °C.

Osim pada temperature, ujutro često samo na oko -1 °C, na Jadranu će osjećaj hladnoće pojačavati i bura, u većini mjesta vjerojatno najjača u subotu. No dojam vremena vjerojatno će mnogima barem malo poboljšavati mnogobrojni sunčani sati, osobito u subotu. Od nedjelje slijede prolazna naoblačenja uz mogućnost slabih oborina, piše HRT.

Komentari