Plenković je najavio ublažavanje mjera za škole i sport: Vrijeme je za jedan signal optimizma, ali i opreza

screenshot

Sjednica Vlade RH održat će se u 12 sati, a više bi se trebalo doznati o epidemiološkim mjerama nakon 1. veljače.

Prije početka Vlade ministar Tomislav Ćorić obratio se novinarima, otkrivši da će najveći dio mjera ići dalje. Na upit bi li ugostiteljima odobrio kave za van naglasio da je to jedan od detalja o kojem puno raspravljalo naglasivši da smo sada u osjetljivoj fazi zbog širenja novih sojeva virusa. Na upit boji li se ugostitelja koji su rekli da će izaći van na ulice i otvoriti kafiće naglasio da je to besmisleno i da svima treba biti prioritet zdravlje ljudi.

U uvodnom dijelu premijer Andrej Plenković osvrnuo se na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta.

“Situacija je i dalje povoljna u odnosa na onu koja je bila prije nekoliko tjedana. Imamo sedam puta manje zaraženih nego prije mjesec dana. Smrtnost također pada što je dobro. Sve ovo govori da moramo nastaviti s naporima i odgovornošću”, rekao je Plenković.



Također je naglasio: “Nakon rasprava sa cijelom Vladom i Stožerom, u poziciji smo da pošaljemo određene poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u samo dva segmenta. Prvo bi se odnosilo na osnovne škole i polazak viših razreda na nastavu. A druga bi se odnosila na veći broj sportskih aktivnosti za djecu na otvorenom”, rekao je.

Naglasio je da će mjere revidirati sredinom veljače.

“Vrijeme je za jedan signal optimizma, ali i opreza”, poručio je .

“Što se tiče aktivnosti nakon potresa, želim zahvaliti potpredsjednicima Medvedu, Miloševiću i ministru Horvatu. Imali smo raspravu o Zakonu, sutra će biti izglasavanje u Saboru. Mislim da smo pronašli dobre okvire za kompromis. Što se tiče Siska, smatramo da je rješenje dobro s obzirom na razmjere šteta”, rekao je Plenković i zahvalio svima na angažmanu.

Fuchs: Učenici osnovnih škola i maturanti nastavu će pratiti u školi

Od 1. veljače nastavu će u školi pratiti učenici osmogodišnjih škola i maturanti u cijeloj Hrvatskoj, dok će učenici ostalih razreda srednjih škola nastavu pratiti online, rekao je u četvrtak ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

“Učenici od prvog do osmog razreda idu u školu, dakle osnovna škola kompletna. Ostaju u školi i maturanti, a ostali – prvi, drugi i treći razredi srednjih škola ostaju online sljedećih dva tjedna, dok vidimo kakav će biti razvoj epidemiološke situacije”, rekao je Fuchs novinarima prije sjednice Vlade.

Dodao je da su s time upoznate sve županije te da će tako biti u cijeloj Hrvatskoj.

Dnevni red

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te aktualnom stanju vezanom za potres, na dnevnom redu sjednice je i donošenje odluke o usvajanju “Programa dodjele potpora male vrijednosti mikro subjektima malog gospodarstva za saniranje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije“.

Na dnevnom redu sjednice su i izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji te izmjene i dopune Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Komentari