VIDEO Plenković o financiranju iz EU: U sljedećih šest godina imat ćemo duplo više sredstava na raspolaganju

Damir Krajac / CROPIX

U četvrtak poslije 12 sati počela 232. sjednica Vlade Republike Hrvatske koja se održava u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Uvodni govor premijera

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je uvodni govor, a najprije je čestitao dan Hrvatske vojske i HKoV-a.

“Jučer smo bili na hrvatskom vojnom veleučilištu gdje smo otvorili veliki objekt ‘Vukovar’, čestitam bivšem ministru Damiru Krstičeviću na angažmanu koji je doveo do realizacije ovog objekta.

U pripremama smo za Dan državnosti. To je veliki dan, dan konstituiranja Hrvatskog sabora i to je dan koji treba posebno obilježiti.



EK je jučer izašla s izrazito važnim dokumentom o gospodarskom oporavku, on je plod intenzivnih komunikacija s EK. Nakon pandemije promijenili su se prioriteti. Zajednička želja je da EU pokaže koliko je njen angažman važan u ovo vrijeme. Dat će dodatnu financijsku mogućnost koja će svima omogućiti brzi oporavak. To uključuje još 700 milijardi i provodit će se kroz tri stupnja, kao potpora, pomoć i na način da nešto naučimo iz ove pandemije.

Većeg pružanja ruke i stajanja iza poduzetnika nije bilo”, kazao je premijer o poptorama od 3250 kn za ožujak i 4000 kn za travanj i svibanj.

“Ovaj dokument je izdašan i za Hrvatsku donosi oko 10 milijardi eura u iduće četiri godine”, najavio je Plenković i dodao da su 7,62 milijardi eura bespovratna sredstva.

“Ono što mogu reći je da novi prijedlog financijskog okvira bit će značajno bolji za Hrvatsku. uz ovaj instrument oporavka u razdoblju 2021.-2027. imat ćemo duplo više sredstava na raspolaganju u razdoblju od 2014.-2020. i zato je članstvo u EU dobro. Ovdje vidite što znači osnaženi suverenitet. Na muci se poznaju junaci. Zahvaljujući našem položaju puno povoljnije nas gledaju i banke i na tržištu”, dodao je Plenković.

“Ovdje padaju na ispitu svi oni koji smatraju da članstvo u EU nije dobro”, kazao je još Plenković.

“Od javnog poziva za sugrađane koji su imali oštećenja zaprimljeno je 130 zahtjeva za financiranjem obnove i oni su u obradi. Žurno ćemo djelovati i osigurat ćemo da se naše sugrađne uselili u stanove u kojima će imati dostojanstven život dok se obnova ne završi”, kazao je predsjednik Vlade.

Dobra epidemiološka slika

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako se Hrvatska jako dobro nosi s epidemijom koronavirusa, ali je ponovno pozvao na odgovornost kako se ne bi razvilo novo žarište. Iznio je podatke o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

“Iza nas je uspješan tjedan. Broj oporavljenih u odnosu na ukupan broj oboljelih premašio je 90 posto,. Ovo je najveće priznanje zdravstvenom sustavu, odgovornosti građana i radu ove Vlade i stoga zadovoljno možemo isticati ovaj uspjeh. Stoga molim građane da se nastavimo odgovorno ponašati”, rekao je Beroš.

Popuštanje mjera na granici

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović istaknuo je da je donesena odluka vezana uz prijelaz granica, a riječ je o popuštanju mjera upravo zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji.

“Njome se državljanima Austrije, Slovačke, Njemačke, Češke, Slovenije, Mađarske, Litve, Latvije, Estonije, Poljske neće se tražiti da dokazuju razlog ulaska bilo, poslovno, gospodarski ili turistički. Moći će ulaziti kao i prije epidemije ali uz pridržavanje mjera. Pri ulasku će se prikupljati njihovi podaci radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga”, kazao je Božinović.

“Preporučavam strancima da podatke prije ulaska dostave na web stranice koja će biti pokrenuta već danas pa će zadržavanje na graničnom prijelazu biti nepotrebno jer je policija već imati podatke u svojem sustavu”, objasnio je.

“Ovo je jedan doprinos koji nam je omogućio da možemo krenuti u snažniju revitalizaciju turizma, ali i drugih gospodarskih aktivnosti”, dodao je.

Prihvaćen je i Prijedlog uredbe o izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi prema kojoj će naknada za roditelje njegovatelje s 2100 biti podignuta na 4000 kuna.

Raspravljat će se i o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj te aktivnostima Stožera civilne zaštite te mogućem otvaranju granica prema određenim zemljama, uglavnom onima koje imaju sličnu epidemiološku sliku (Češka, Austrija i sl) kako bi se spasila turistička sezona. Raspravljat će se i o prijedlogu uredbe o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice ukupno je 16. točaka.

Komentari