Nacionalni stožer: U Hrvatskoj 42 nova slučaja zaraze, ukupan broj zaraženih narastao na 1950

Cropix

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 42 novozaraženih koronavirusom, ukupno ih je do sada 1950, umrlih nema, a novo žarište je koprivnički dom za starije, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U proteklom 24-satnom razdoblju imamo 42 novih dijagnosticiranih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 1950 bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Nijedna osoba nije umrla pa je broj ukupno umrlih u Hrvatskoj isti – 48.

Testirano je ukupno 27.614 osoba, među kojima njih 1340 u protekla 24 sata.



Hospitaliziranih je 314, tri manje u odnosu na jučer. Na respiratoru je 19 bolesnika, jedan više u odnosu na jučer.

Oporavljenih, odnosno otpuštenih iz bolnice je 457, 33 više nego jučer, oporavljenih kod kuće je 412, što je 35 više nego jučer.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je ukupno 869 izlječenih osoba, odnosno 68 više nego jučer.

Beroš je izvijestio da je novo žarište u jedno domu za starije u Korpivnici gdje su 13 pozitivnih korisnika, dva pozitivna zaposlenika i dva pozitivna kontakta.

“Iz tog područja dolazi značajan broj zaraženih i oni su danas u ukupnom broju”, dodao je.

Osvrnuo se i na istraživanje londonske škole prema kojem je u Hrvatskoj reprodukcijski broj R koji je najbolji parametar koji pokazuje širenje infekcije u Hrvatskoj 0,8.

“To znači da jedan oboljeli zarazi jednog u okolini”, naglasio je Beroš, ustvrdivši da to pokazuje kako mjere pokazuju rezultate. Zahvalio je građanima koji mjere poštuju, medijima koji ih komuniciraju i stručnim članovima stožera koji su ih osmislili.

Vezano za nalaz zdravstvene inspekcije u splitskom domu za starije koji je danas trebao biti gotov, Beroš je zbog “kompleksnosti samog predmeta” zamolio vremena još koji dan za adekvatno promišljanje oko njega jer “odluke žele donijeti utemeljeno”.

Komentari