UŽIVO NA OTVORENO.HR Potpisani ugovori o kupnji Rafalea i Deklaracija o strateškom partnerstvu

OVDJE pratite uživo posjet Macrona Hrvatskoj!!!!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u srijedu navečer u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Hrvatska je, uz Mađarsku, bila jedna od dviju članice Europske unije koju Macron još nije posjetio od početka svog predsjedničkog mandata. Francuska je Hrvatsku priznala 15. siječnja 1992., kada i većina država članica Europske Unije. Prve godine bile su daleko od idiličnih, objašnjava prvi veleposlanik Hrvatske u Francuskoj Branko Salaj.

Nešto prije pola 10, francuski predsjednik se na Pantovčaku sastao s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

Nakon sastanka dvojica predsjednika daju izjave.


– Iznimna mi je čast da je našu državu posjetio gospodin Macron. Razgovarali smo prije svega o nabavci zrakoplova, to je velika stvar za Hrvatsku, ali i o zbivanjima u regiji, svijetu, Ukrajini, Rusiji. Razgovore ocjenjujem odličnima, iz ovog će slijediti strateška suradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi, i radujem se svemu. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima jedan mali novi početak, Naravno, ostajemo euroatlantska zemlja, naša vojna suradnja sa SAD-om je bila i bit će, ali ovo je jedna ozbiljna promjena kojoj se radujemo, rekao je Milanović. Dodao je da su narančasti riboni nose u čast borbe protiv nasilja nad ženama, rekao je Zoran Milanović.

Francuski predsjednik u pratnji premijera Plenkovića stigao je na Markov trg.

Macron se upisao u Zlatnu knjigu, a zatim održati sastanak s Plenkovićem.

Nakon sastanka Plenković i Macron potpisat će Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Nakon potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu ministri obrane – Mario Banožić i Florence Parly – potpisali su ugovor o nabavi Rafalea, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za neovisnost.

 

Komentari