Konferencija za medije premijera Plenkovića: Trebamo kao društvo ispitati koji su motivi i razlozi ovakvoga čina

Screenshot

Premijer Andrej Plenković za 13 sati zakazao je konferenciju za novinare u zgradi Vlade. 

“S obzirom na okolnosti od prekjučer, želio sam da detaljnije objasnimo javnosti što se dogodilo. Bilo je pucanja na tri policijska službenika. Srećom, ranjen je samo Oskar Fiuri kojeg su posjetili Davor Božinović, Nikola Milina i ja. On je dobro, snažan je, mlad je i oporavlja se. Prognoze su da je stabilno i da će oporavak dobro ići”, započeo je premijer te nastavio:

“Počinitelj je navršio samoubojstvo. Radi se i o pokušaju teškoj ubojstva koje ima elemenata terorističkog napada. Vidjet ćemo što će pokazati istraga, no počinitelj ovdje nije naišao usput. To je bilo u ponedjeljak ujutro, kada počinje radno vrijeme, na Markov trg i iz Kutine. Imao je automatsko oružje. Ovo je ozbiljna situacija koja zahtijeva da institucije i društvo ispitaju motive i razloge ovakvoga čina pred Vladom. On odudara od svega što smo naučili o demokraciji posljednjih 30 godina”, kazao je.



“Tu postoji odgovornost i različitih medijskih aktera koji u misijama potiču nesnošljivost i mržnju. Onih koji potiču mržnju između većinskog hrvatskog naroda i manjinskog srpskog naroda. I to je činjenica. Vjerojatno ima onih kojima se ne sviđa politika koju smo vodili, vodimo i koju ćemo voditi. Uključivost i tolerancija. Ima onih aktera na političkoj sceni koji se s time ne slažu”, rekao je.

“Moramo se zapitati kako je došlo do radikalizacije. Ovo je radikalizacija. treba vidjeti tko je na njega utjecao, izvore iz kojih se napajao da napravi ovakav čin. Vidjet ćemo tko je odgovoran. Moramo vidjeti tko su i politički akteri koji potiču mržnju. Izjave Ivana Penave i Karoline Vidović Krišto su neprihvatljive”, ocijenio je.

Osvrnuo se i na pitanja koja su se postavila u aferi Janaf. “Otkako je krenula ova zadnja istraga čuli smo izjave da bi premijer trebao biti obavještavan o nekim sumnjama za kaznena djela, i da bi onda valjda temeljem svoje diskrecije trebao znati tko s kim ruča i večera u lockdownu ili van njega. Tu milsim na predsjednika republike. E vidite, to je izvitoperen način gledanja na rad institucija i politike pa u cijelosti suprotan onome što radi naša vlada, obrazac koji je protuzakonit, da budem jasan”, rekao je Plenković, dodavši da se ne može načuditi oporbi zbog istražnog povjerenstva.

“Imamo teze da je zbog Janafa ugrožena nacionalna sigurnost. Odbacujem teze o tome i teze da je netko nekoga trebao upozoravati. Možda je Milanović dok je bio premijer znao gdje mu ministri idu na ručak, ja ne znam, ne znam ni gdje on ide. Ne treba nikoga voditi za ruku i govoriti gdje da ruča”, rekao je.

“Svatko na javnoj dužnosti mora biti svjestan da je odgovoran za to što radi, gdje radi. Nije to odgovornost predsjednika vlade. Ovo govorim jer sam puštao da vidim što će se sve pustiti ovih dana, kakav ćemo sve scenarij čuti. A ovdje imamo ozbiljan problem radikalizacije, domaćeg ekstremizma, hrvatski proizvod, kojim ćemo se baviti”, dodao je ponovno na temu napada na Markovom trgu.

Upitan koja je politička platforma mogla utjecati na Bezuka da napravi ovo, Plenković je kazao da će to istraga pokazati. “Ne mogu uprijeti prstom ni u koga sada, ali čujem i gledam tko što govori. Ali ako netko vladu kvalificira kao hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju, možete i tim putem krenuti”, dodao je.

Upitan na koji način će se pozabaviti ekstremizmom i radikalizacijom, Plenković je kazao: “Tijela koja se time bave, policija i obavještajne službe, morat će se detaljnije baviti time. Moramo pronaći gnijezdo odakle je sve ovo krenulo. Imamo političku odgovornost da dođemo do kraja. Moramo saznati tko je taj koji puca na hrvatskog policajca”, rekao je premijer.

Plenković je rekao da ne isključuje da se ovakav incident ponovi. “Ako smo imali toliko objava koje su davale potporu zločinima, to je ozbiljan problem. Internet je u jednom dijelu je izvukao i najgore. A to je i odobravanje ovakvog akta. To je zlo. Taj tko piše takve komentare trebao bi se zapitati da je njegov tata ili sin bio meta rafala da li bi rekao da je to odlično”, rekao je Plenković.

Govoreći o mjerama na Markovom trgu, Plenković je kazao da neće biti zatvaranja trga. “Sinoć je na Markovom trgu iza 19.30 do 20.30 bilo održano javno okupljanje, unaprijed uredno najavljeno, uz nove mjere, napravljene su kontrole, svi koji su željeli doći i održati okupljanje su ga održali. Čujem da su i ovi iz oporbe kreativni pa kažu da je medijima uskraćen pristup, a vi sami možete vidjeti da to nije točno. Možete dobiti izjave ministara nego ste i sigurni da je to u unutrašnjosti kompleksa Banskih dvora”, kazao je.

Upitan o odgovornosti politike i političkih elita za ovakav napad, Plenković se osvrnuo na pitanje korupcije i prozvao Peđu Grbina što je otišao u Veliku Goricu, a ne u Novu Gradišku odakle dolazi SDP-ov Vinko Grgić koji je pod istragom u aferi Janaf. “DORH i USKOK rade slobodno, dobiju neku prijavu, pa propitaju pa onda pokrenu postupak. I onda imamo politički spektakl tko je što znao. To je rušenje povjerenja u rad institucija. I to je išlo direktno od predsjednika republike”, kazao je.

Ponovio je da ne priziva nove incidente, ali da ih ne isključuje. “Netko drugi se može inspirirati ovim počiniteljem zločina. Imali smo likvidaciju dilera u Splitu, imali smo ovo, ne znam što može biti treće. Vidjeli smo društvene mreže i bilo bi dobro da svi malo spuste loptu”, rekao je.

Na kraju press konferencije poručio je novinarima da što se njega tiče može svaki četvrtak održavati press konferencije.

Komentari