Božinović: Ne bih prijetio, ali ako se ne budu pridržavali mjera nećemo se libiti kažnjavanja

Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u 9 sati je održao konferenciju za medije na kojoj će objaviti najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je 99 osoba zaraženih koronavirusom. Od jučer je tako 12 novih osoba zaraženo.

“U RH imamo ukupno 99 osoba koji su zaraženih i 5 onih koji su izliječeni i koji su napustili bolnicu. Situacija nam je epidemiološki još uvijek dombra”, rekla je Maja GRba-Bujević.

Podsjetila je sve građane da se pridržavaju svih propisanih mjera.



“Od postojećih bolesnika većina imaju blage simptome bolesti, dva imaju srednje teške”, dodala je Alemka Markotić.

“Mi još uvijek obuzdavamo situaciju i nastojimo srpriječiti da se bolest dalje širi. Moraju se smanjiti socijalni kontakti, to je najvažnije. Koliko god je moguće trebamo zaštiti starije građane od 65 godina i kronične bolesnike, u čemu puno pomaže i Crveni križ”, rekao je Krunoslav Capak.

“Odmah iza ponoći donesene su dvije odluke, jedna je vezana za obustavu i ograničavanje javnih okupljanja i rada javnih ugostiteljskih objekata i sportskih natjecanja. Cilj ovih odluka i mjera je smanjiti socijalne kontakte i prenošenje virusa. Najbolja mjera od zaštite u ovoj situaciji je održavanje higijene, što se pokazalo ispravnim u Kini te smanjiti socijalne kontakte. Okupljanje i grupiranje više od pet osoba nije dobro i tu odluku moramo poštivati, jer nema drugog puta”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Kad bi se svi toga pridržavali onda ne bi bilo potrebe za novim mjerama. Ipak, one se mogu mijenjati, mogu se zaoštriti ili biti blaže. Sve ovisi kako ćemo se kao zajednica, kao građani odnositi prema njima. Što se tiče prometa, sve to funkcionira. Opskrbne linije funkcioniraju”, dodao je Božinović.

“Što se tiče druge mjere koja je uvedena, do jutros nemamo ulazak stranih državljana, osim onih koji tranzitiraju. Svi koji tranzitiraju prema trećim državama već su napustili našu zemlju. Stvari su dobre i u tom stilu i funkcioniraju. Mjere se moraju poštivati jer to nam je najbolji način da zadržimo ovu kontroliranu situaciju”,poručio je.

“Nemamo informacija o bilo kakvim propustima. Test muškarca u Istri je tek tijekom noći bio pozitivan. Kad svim liječnicima budu dostupne informacije, bit će poznate i javnosti”, rekla je Markotić.

Ljudi u trgovinama stoje u redovima i Božinović smatra da je tako bolje te da se uz to treba držati udaljenost od jednog metra.

Novinare je zanimalo hoće li se kažnjavati one osobe koje se ne budu pridržavali novih mjera i budu otvorili lokal.

“Mislim i nadam se da će se svi mjera pridržavati, do sad su svi pokazivali odgovornost, ja ne bih prijetio, ali nećemo se libit kažnjavati, ali to neće zaustaviti širenje virusa ako se ne pridržavamo ovih mjera”, istaknuo je Božinović.

Komentari