Bernardić: Vaš mandat obilježili su kaos i korupcija; Đujić: Premijer će ostati upamćen kao svađalica

Bruno Konjevic / CROPIX

Nakon dinamičnog prijepodneva, Sabor će u istom ritmu nastaviti i u srijedu poslijepodne kada će raspravljati o prijedlogu 31 oporbenog zastupnika da se pokrene postupak izglasavanja nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak. Taj je zahtjev pokrenuo SDP, a potpisima ga podržali zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida.

Saša Đujić tražio je od premijera da pojasni što je točno mislio kada je izjavio da će odnos između njega i novoizabranog predsjednika biti ‘tvrda kohabitacija’.

“Kohabitaciju smo već imali u hrvatskom političkom sustavu. Kad je Ivo Josipović pokušao srušiti vladu Jadranke Kosor, vi ste svom silinom podržavali Facebook prosvjede. Razlika između Vas i nas ne može biti novootkrivena teza o zajedništvu. Isti taj bivši premijer je polarizirao i antagonizirao društvo. Ovaj put je većina hrvatskih birača odlučila ovako, i mi tu ne možemo ništa osim poštovati izborne rezultate i surađivati po zakonu. Surađivat ćemo po onim temama koje su nam zajedničke”, zaključio je Plenković.

Zastupnik Đujić nije bio izrazito zadovoljan odgovorom te je podsjetio da je Zoran Milanović bivši premijer, ali je sada budući predsjednik kojeg su prije deset dana na tu poziciju izabrali hrvatski građani. Dodao je i da će premijer ostati upamćen kao osoba koja se cijeli mandat svađa: s oporbom, s liječnicima, s medicinskim sestrama, s profesorima, s predsjednikom, pa i unutar svoje stranke.



“Zašto nije napravljena obdukcija Siniše Palma koji je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen, jer 16,9 milijuna kuna fali iz grada Virovitice? Kako je moguće da nitko to nije sve te godine primijetio i da nitko ne odgovara”, pitao je  Ivan Pernar te zaključio da nije u redu da se sva odgovornost prevali na samo jednog čovjeka.

Plenković je istaknuo da to pitanje treba biti upućeno i nadležnom državnom odvjetništvu, a ne samo njemu, no konkretnog odgovora nije bilo.

Predsjednik Sabora morao je zamoliti Nikolu Grmoju i Krešu Beljaka da se umire jer se Beljak šetao do Grmoje, te ga je predsjednik Sabora upozorio da se vrati na mjestu.

“Ogroman problem je nepovjerenje u institucije, što je potvrdio slučaj u Splitu. Jučerašnji događaj pokušaja iznude samo potvrđuje što se događa u našoj zemlji. Građani staju na stranu onih koji uzimaju pravdu u svoje ruke što nikako nije dobro. Građani ne mogu više trpiti nepravdu. Izgubili su povjerenje u policiju, u DORH, u Vladu. Što konkretno poduzimate da zaustavite ovaj kaos i nered, ovo bezakonje?”, upitao je šef SDŠ-a Davor Bernardić predsjednika Vlade.

“Ovakva generalizacije ne stoji. Hrvatska je među sigurnijim zemljama EU. Nema smisla izdvajati iz konteksta ovaj slučaj u Splitu, koji osuđujemo. U Hrvatskoj anarhije biti neće. Hrvatska policija je obavila niz operativnih radnji koje su završavale podizanje optužbi, uhićenjima. Policija je brzo riješila ovaj slučaj. Rad institucija mora biti pojačan.”, pojasnio je Plenković.

“Vi niste odgovorili na pitanje. Što konkretno radite? Ništa. Pogledajte malo što misli Vaš vlastiti narod. Građani se osjećaju nesigurno. Vaš mandat od četiri godine može stati u dvije riječi: kaos i korupcija”, zaključio je Bernardić.

Gordan Maras osvrnuo se na stanje u Zagrebu koji se bori s otpadom, odvozom smeća i lošom kvalitetom zraka.

“Zagreb je glavni grad RH, grad se guši u smeću. Bandić je dao poseban nalog da se čisti oko premijerove kuće. Do kada ćete podržavati i pomagati gradonačelnika Milana Bandića? Vi ste ga u HNK-u posjeli pored odvjetnika”. rekao je Maras.

“Ovo je valjda 20. put da Vi želite razgovarati o predsjedničkom tijelu koje nije Sabor. Za ta pitanja imate gradsku skupštinu. Vi mene pitate do kad ću surađivati s nekim partnerom? A do kad ćete Vi surađivati s Beljakom? A s ovom izjavom da je gradonačelnik rekao da se čisti posebno oko moje kuće… Slušajući Vas, rekao bih da bi puno više imalo za počistiti oko Vas”, odgovorio je predsjednik Vlade.

Nikola Grmoja se dotaknuo afera i pronevjera u Washingtonu i Sidneyu, a za koje nitko nije odgovarao.

“Nisam upoznat s dokumentom, dobit ćete pismeni odgovor od nadležnog ministra Gorana Radmana”, odgovorio je Plenković.

Tomislav Žagar iz stranke Start napomenuo je da nema javnih domova za starije i nemoćne te se osvrnuo i na nesretni slučaj u Andraševcu. Upitao je Plenkovića što Vlada planira napraviti po tom pitanju.

“Kroz novi zakon o socijalnoj skrbi i učinkoviti inspekcijski nadzor treba vidjeti ima li još slučajeva kao Andraševac. Odgovara li broj smještajnih kapaciteta stvarnom stanju, je li izgrađeno prema najvišem standardu. Kada to sve utvrdimo, a takvih domova ima više od 700, moći ćemo poboljšati i zakonski okvir i kontrolu takvih domova”, odgovorio je Plenković te dodao da se nada da će ovo biti lekcija za budućnost.

“Dan žalost u Krapinsko-zagorskoj županiji zbog tragedije u Andraševcu”, ponovio je Žarko Tušek te upitao ministricu Vesnu Bedeković kako je moguće da nitko nije primijetio ovu anomaliju i što će konkretno Vlada napraviti kako se ovakav tragični slučaj ne bi ponovio.

“To je privatni smještaj, nije imao ugovor s ministarstvom. Svi štićenici doma su smješteni u odgovarajuće domove u dogovoru s njihovim obiteljima. U ponedjeljak je obavljen inspekcijski nadzor i podnesena je kaznena prijava protiv vlasnice nadležnom odvjetništvu. Zatražena je analiza i od svih županija po ovom pitanju kako bi se utvrdila situacija u svim županijama”, odgovorila je Bedeković.

 

Premijer stigao u Sabor, popodne slijedi rasprava o opozivu Divjak

Komentari