30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske! Predsjednik Milanović pregledao postrojbe HV-a: Pozdrav, Hrvatskoj domovini!

Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježavaju se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. U tijeku je  svečano postrojavanje pripadnika Oružanih snaga RH, MORH-a i hrvatskih branitelja na tom istom stadionu.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Mirogoj, gdje je premijer s izaslanstvom položio vijenac ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, zatim pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

Obilježavanje se nastavilo prigodnom svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu (Trg Republike Hrvatske 15) , na kojoj su se pripadnicima Oružanih snaga RH uručila odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade.

Uskoro počinje svečano postrojavanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj ulici.



TIJEK SVEČANOSTI 

18:20 Migovi su preletjeli Zagreb

Marko Lukunic/PIXSELL

Ispaljivanjem 30 počasnih plotuna s Medvednice obilježit će se trideset godina Hrvatske vojske.

Nakon himne, minutom šutnje odana je počast poginuli hrvatskim vojnicima.

18:00 Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović krenuo je u pregled postrojba HV-a, nakon čega je uputio: Pozdrav, Hrvatskoj domovini!, na što su mu vojnici uzvratili s pozdravom.

Komentari