Uzgajivači duhana boje se propasti zbog odlaska giganta: 195 farmera traži od premijera rješavanje sudbine tvornice u Kanfanaru

TDR

Kooperanti tvornice duhana u Kanfanaru zabrinuti za svoju sudbinu zbog odlaska tvornice. Stoga traže hitan sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi dobili aktualne informacije i kontinuitet državnih potpora za duhan. Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

“Predsjedniče Vlade, obraćamo Vam se sa zamolbom za hitan sastanak na kojem bi s nama, kao predstavnicima proizvođača duhana u sustavu Hrvatskih duhana, podijelili aktualne informacije vezane uz sudbinu tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru kao i uz kontinuitet državnih potpora za duhan.

Ističemo da je naša proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji čvrsto vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru kao i kompletnog BAT-ovog sustava u Hrvatskoj.

Ostanak proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, ne samo za nas kooperante i naše obitelji, već i za čitave krajeve u kojima se proizvodi duhan, jedina je opcija zadržavanja dosegnutnog životnog standarda, kojoj nema alternative.

Proizvodnja duhana za Hrvatsku godišnje ima vrijednost oko 100 milijuna kuna. Hrvatski duhani, koji posluju u sustavu BAT-a, organiziraju preko 80 posto vrijednosti otkupa. Ugrozi li nam se taj izvor prihoda, možemo očekivati samo daljnje zaostajanje naših krajeva za ostatkom Hrvatske i Europske unije, bez nade za buduće generacije na ovim prostorima.

Proizvodnja duhana jedna je od uređenijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, kojoj su za opstanak ključni nastavak državnih potpora i osiguran otkup. Hrvatski duhani osiguravaju otkup kompletne proizvodnje, njeno financiranje i kreditiraju naše investicije, a otkupna cijena duhana već godinama kontinuirano raste.

Mi smo investirali značajna sredstva u unaprjeđenje proizvodnje kako bi bili što održiviji, a naši nasljednici su počeli preuzimati proizvodnju jer su u tome vidjeli priliku i budućnost za sebe.

Zbog svega se nadamo da ćete napraviti sve kako biste zadržali proizvodnju duhanskih proizvoda i duhana u Hrvatskoj”, poručuju kooperanti Hrvatskih duhana.

Komentari