Utrošeno je ukupno milijun doza, najviše cjepiva Pfizer

Ilustracija Foto:Grgo Jelavic/PIXSELL

Od početka cijepljenja u Hrvatskoj ukupno je utrošeno 1.025.701 doza cjepiva. Milijunta doza cjepiva protiv koronavirusa utrošena je u Zagrebačkoj županiji, prema podacima iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih.

Cijepljeno je 796.909 osoba od kojih je 228.792 primilo drugu dozu. Riječ je o 19,6 posto ukupnog stanovništva što je 23,7 posto odraslog stanovništva Hrvatske. Najviše je utrošeno cjepiva Pfizer i to 606.997 doza, nakon čega slijedi cjepivo AstraZeneca s 275.131 utrošenom dozom, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

“Povjerenje u cjepivo AstraZeneca tijekom jučerašnjeg dana uz ostale građane ukazali su studenti završnih godina medicine i stomatologije Sveučilišta u Zagrebu. Primivši drugu dozu cjepiva AstraZeneca, njih 445 je iskazalo povjerenje u zdravstveni sustav u kojem će vrlo brzo raditi, pa i cijepiti naše sugrađane”.

Na dan 6. svibnja utrošeno je 46.520 doza cjepiva. Time smo se u cijepljenju u jednom danu približili rekordu ostvarenom u četvrtak 29. travnja kada je utrošeno rekordnih 46.887 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19.


“Ranije smo izvijestili kako je najveći obuhvat cijepljenjem postignut u dobnoj skupini osoba od 70 godina i više, od kojih je 54 posto osoba primilo najmanje prvu dozu cjepiva. Ovo su podaci koji pokazuju kako obuhvat cijepljenja raste s posebnom pažnjom prema našim najugroženijim građanima”.

Na cijepljenje zdravstvenih radnika dosad je utrošeno 103.294 doza cjepiva, a prvu ili drugu dozu cjepiva, uključujući i doze sa statusom ‘nepoznato’, primilo je 61.983 zdravstvenih radnika što je 84,4 posto zdravstvenih radnika.

Najviše cijepljenih u Zagrebu

Osobe kod kojih je postignut obuhvat veći od prosječnih 19,6 posto nalaze se u dobnim skupinama od 55 godina i više. Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je za osobe u dobi 70 i više godina, od kojih je 57 posto primilo najmanje prvu dozu.

Najveći obuhvat ukupnog stanovništva cijepljenog prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (22,6 posto), a cijepljenje drugom dozom u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji (8,5 posto u odnosu na ukupan broj stanovnika).

Komentari