Utorak: Relativno toplo, vjetrovito, većinom suho

Pixabay

Kako i priliči posljednjem danu poklada/fašnika/karnevala – i u utorak će veljača imati proljetnu masku – posebice zbog iznadprosječno visoke temperature zraka. Uz južinu će biti i prilično vjetrovito, te još do večeri uglavnom suho. No, promjena stiže u srijedu! Relativno kratkotrajna, ali itekako zamjetna – i po kiši, ponegdje i snijegu, promjenljivom gdjekad i jakom vjetru, te padu temperature, koja će u većini Hrvatske još niža biti u stabilniji četvrtak, kao i u ponovno promjenljiviji petak, te vjerojatno još i u subotu ujutro. No, tijekom subote je velika vjerojatnost novog jačanja južine i zatopljenja, u nedjelju i kiše.

A prije te nove južine valja još jednom upozoriti na jutarnje temperaturne “minuse” od četvrtka do subote, izraženije u gorskom području. No, i u nekim nizinama u subotu bi vjerojatni mraz mogao naštetiti nezaštićenim biljkama.

Utorak: relativno toplo, vjetrovito, većinom suho

U utorak će na istoku Hrvatske biti najviše sunčanog vremena. No poslijepodne će postupno biti sve više oblaka, pogotovo u zapadnim predjelima. Zapuhat će umjeren i umjereno jak jugozapadni vjetar, a poslijepodnevna temperatura prava proljetna, oko 18 °C.

U središnjoj Hrvatskoj vjetrovito te također razmjerno toplo. Jutro će biti većinom sunčano, ali već prijepodne počet će se gomilati oblaci te će u nastavku dana biti promjenljive naoblake. Jugozapadnjak će biti jak i vrlo jak, u gorju na udare i olujne jakosti.



U Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu umjereno i pretežno oblačno, a povremene kiše bit će ponajprije na širem riječkom području, osobito u drugom dijelu dana. U gorju će puhati umjeren i jak, na udare i olujni jugozapadnjak, a na moru umjereno i umjereno jako jugo zbog kojeg će more biti većinom umjereno valovito. Dnevna temperatura podjednaka kao u ponedjeljak.

Promjenljive naoblake bit će i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Poslijepodne ponegdje može biti i prevladavajuće oblačno. Jugo će postupno jačati i do večeri će često biti umjereno jako.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje do kraja dana uz povećanu naoblaku može mjestimice pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura od 8 do 11 °C, u dolini Neretve i malo niža, a najviša dnevna između 15 i 17 °C.

U srijedu zahladnjenje, kiša, ponegdje i snijega, ali uskoro opet južina

U srijeda nagli obrat u temperaturi – ništa neobično za prevrtljivu veljaču. Uz jače naoblačenje kiše će u kopnenom području biti već od razmjerno toplog jutra, a prema večeri će, uz zahladnjenje, u gorju biti susnježice i snijega, ponegdje prolazno i u nizinama. U četvrtak, koji će biti najsvježiji dan u tjednu, stiže razvedravanje. No i u nastavku tjedna bit će promjenljivo, a za vikend vrlo vjerojatno ponovno proljetno toplo.

I na Jadranu u srijedu izraženija promjena – kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom te nagla promjena vjetra. Jugo će okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak, kratkotrajno i buru, pa će četvrtak biti većinom sunčan. Od petka ponovno jugo, s njim i porast temperature, ali i promjenljivije vrijeme, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Komentari