Ustavni sud usvojio tužbu Hrvoja Hitreca, političare u Hrvatskoj smijemo nazivati idiotima!

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ustavni sud prošle je godine usvojio tužbu književnika Hrvoja Hitreca, te time ukinuo presude Županijskog i općinskog kaznenog suda u Zagrebu kojima je Hitrec kažnjen sa 10 000 kuna zbog počinjenja kaznenog djela protiv časti i ugleda. Najme Hitrec je bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića nazvao ‘idiotom’ i to prije više od šest godina komentirajući Mesićevu usporedbu tadašnjeg stožera za obranu Vukovara sa srpskim pobunjenicima 1991. godine, za portal dnevno.hr.

Ustavni sud je ukinuo presude protiv Hitreca, te vratio predmet Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na ponovni postupak, a u obrazloženju odluke Ustavnog suda stoji kako ‘inkriminirana izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod’, te kako su sudovi bili dužni razmotriti okolnost u kojoj je privatni tužitelj – Stjepan Mesić političar poznat širokoj javnosti, te da je inkriminirajuća izjava data u vezi s njegovom političkom izjavom, što utječe na kaznenu osudu, te da se pravo na slobodu izražavanja odnosi ne samo na informacije ili ideje koje su koje su blagonaklono prihvaćene ili se ne smatraju uvredljivima nego i na ove koje ‘vrijeđaju, šokiraju i uznemiruju’. U svojoj odluci Ustavni sud navodi i premjer Europskog suda za ljudska prava koji je u sličnim slučajevima zauzeo stav kako se u debatama o pitanjima javnog interesa toleriraju takvi izrazi.

Ovo je presedan Ustavnog suda koji u određenoj mjeri ohrabruje. Pogotovo kada posljednjih godina zbog upražnjavanja slobode govora se ljude razvlači po sudovima, što neodoljivo podsjeća na vremena ‘Verbalnog delikta’.

 



Komentari