Ustavni sud ukinuo epidemiološke izmjene Poslovnika, a saborski saloni zjape prazni

Saborski saloni, u kojima bi zbog epidemioloških mjera trebali sjediti oporbeni zastupnici koji ne mogu biti u Velikoj vijećnici, u srijedu iza podneva bili su prazni.

Radi se o Crvenom i Žutom salonu te dvorani Ante Starčevića u kojima su se mogli vidjeti tek rijetki oporbeni zastupnici, iako je Sabor raspravljao Godišnje izvješće Vlade, koje je podnio premijer Andrej Plenković.

U Saboru kažu da je tako bilo i u utorak, kada je održano “aktualno prijepodne”, pa izražavaju čuđenje jer se upravo oporba žalila Ustavnom sudu zbog odluke da se u Velikoj vijećnici ograniči broj zastupnika (41), objašnjavajući kako im se na taj način ograničava pravo na raspravu.

Ustavni im je sud dao za pravo, pa ukinuo “epidemiološke” izmjene Poslovnika i zaključio da se tehnički može izvesti da se zastupnici zaštite od zaraze bez ograničavanja njihovih prava i dužnosti.



Sabor je uvažio odluku Ustavnog suda i presložio raspored sjedenja, dvorane opremio ekranima potrebnim za praćenje plenarne rasprave, angažirao saborske službenike kako bi se zastupnici mogli prijaviti za rasprave, replike i povrede Poslovnika.

No, unatoč svemu, u srijedu su saborski saloni mahom bili prazni.

Komentari