Ustavni sud iz rasprave isključio javnost. Na današnjoj sjednici neće biti prisutni predstavnici medija

Ustavni sud danas bi trebao odlučiti jesu li u skladu s Ustavom pojedina zakonska rješenja vezana za epidemiju koronavirusa, kao i mjere što ih je donosio Nacionalni stožer civilne zaštite. 

NOVO

Ustavni sud je donio odluku da na današnjoj sjednici neće biti prisutni predstavnici sredstava javnog priopćavanja. Kad sud donese odluku, objavit će priopćenje, rekao je novinarima tajnik Ustavnog suda, Teodor Antić.

Dodao je da su suci o tome glasali, a protiv prisutnosti medija na sjednici bila je većina sudaca.

STARO



Radi se o odlukama o nošenju maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, dvjema odlukama o ograničavanju društvenih okupljanja, potom o održavanju sprovoda, ograničenju zadržavanja na ulicama, zabrani rada nedjeljom i zabrani napuštanja mjesta prebivališta te prelaska državne granice. Odlučivat će se i o ustavnosti Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sustavu civilne zaštite, Zakona o lokalnim izborima kao i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Na kolegiju 13 članova Ustavnog suda izvjestitelj u ovom predmetu Rajko Mlinarić prezentirao je svoj prijedlog da se ustavnim proglasi sve što su nadležna tijela činila tijekom epidemije.

I stručnjaci podijeljeni

Mato Palić, docent na Katedri ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku, javno brani stav da državna vlast i Nacionalni stožer nisu prekršili odredbe Ustava. Đorđe Gardašević, izvanredni profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, jednako je pak gorljivo upozoravao da je početna točka borbe protiv epidemije trebala biti dvotrećinska odluka Sabora, kojom bi se, zbog velike prirodne nepogode, privremeno suspendiralo određena prava i slobode te tako stvorilo preduvjete za djelovanje Vlade i Stožera.

Inače, Ustavnom je sudu stiglo 27 ustavnih tužbi političara i građana, kojima se tražilo njihovo očitovanje o, primjerice, dijelovima Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti do konkretnih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Također troje ustavnih sudaca traži da rasprava o tome bude javna, čime bi se prekinula dugogodišnja praksa neinformiranja javnosti o važnim odlukama te puko dizanje ruku bez suvisle argumentacije

Doznaje kako se radi o Andreju Abramoviću, Lovorki Kušan te Goranu Selancu, istim onim sucima koji su u nekoliko navrata od kraja ožujka tražili od predsjednika Suda Miroslava Šeparovića raspravu o mjerama Stožera te upozoravali kako je sama reakcija Suda bila spora. Oni traže javnu raspravu ne samo zbog dvojbi među ustavnim sucima, već i zbog važnosti tog predmeta, koji se tiče poštivanja temeljnog demokratskog ustavnog načela trodiobe vlasti, što znači da oni zahtijevaju da javnost zna tko će dići ruku za, tko protiv i kako će to svi argumentirati.

Komentari