Ustavni sud odlučio da su odluke Stožera zakonite. Iz oporbe sumnjaju i u legitimitet suda

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Ustavni sud je odlučio da su sve odluke Nacionalnog stožera zakonite, odnosno da nije prekršio ničija ustavna prava za vrijeme koronavirusa. Prema odluci suda samo jedna, ona o zabrani rada nedjeljom nije bila u skladu s Ustavom. Od 13 sudaca, sve odluke donesene su s 10 glasova, dok je pri svakoj odluci 3 sudaca glasalo suprotno. 

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović danas je ocijenio da su zakoni kojima su date ovlasti Nacionalnom stožeru civilne zaštite u ograničavanju temeljenih prava u skladu s Ustavom te da je najveći dio odluka stožera također zakonit. Ustvrdio je kako nije bilo potrebe da današnja sjednica bude javna kao i da su takve sjednice u prošlosti bile predstave za javnost.

Odvjetnica Lidija Horvat je komentirala odluku Ustavnog suda izjavivši da ju nije iznenadila te smatra da je Stožer ovom odlukom dobio legitimitet.

“Iako u članku 16. ne piše u kojim slučajevima se primjenjuje već kaže da možemo ograničiti prava i slobode kada je to razmjerno, smatram da se to odnosi na blaže slučajeve. Članak 17., se odnosi na ekstremne slučajeve. U takvim slučajevima zakon se mora donositi dvotrećinskom većinom ili ga uz supotpis predsjednika Vlade donosi predsjednik države”, komentirala je odvjetnica za Dnevnik.



“Kao što smo i govorili sve ovo vrijeme, Vlada RH i Stožer civilne zaštite na temelju Zakona koji je donio Sabor, djelovali su u skladu sa Ustavom. Ono što je najvažnije, djelovali su nakon proglašene epidemije u RH sa ciljem zaštite zdravlja hrvatskih građana”, komentirao je odluku Ustavnog suda Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

Ipak, mnogi se ne slažu s tim da su odluke bile legitimne, kao ni da je sam Ustavni sud Republike Hrvatske legitimno tijelo.

“To je bilo očekivano s obzirom da znamo kako je Ustavni sud kadroviran. Tamo su završili političari političkom trgovinom HDZ-a i SDP-a, čak i neki koji su sudjelovali u aferama poput gospodina Davorina Mlakara koji se lažno predstavljao prilikom posjeta Austriji u kontekstu optužbi za primanje mita od 210 tisuća eura. Kako će Mlakar znati što je ustavno, a što neustavno kad ne zna ni kako se zove? Dakle ovo je bila jedna očekivana odluka pošto je donesena u klubu HDZ-a. Što odluči Vlada to na kraju blagoslovi Ustavni sud”, rekao je Nikola Grmoja.

Grmoja o odluci Ustavnog suda: Kako će Mlakar znati što je ustavno, a što neustavno kad ne zna ni kako se zove?

Podsjetimo, premijer je dva dana prije odluke Ustavnog suda izjavio je kako je dio onih kojih žele minirati rad Nacionalnog stožera i dovesti u pitanje kredibilitet njegovih odluka jasno identificiran.

“Ta izjava samo dva dana uoči odluke Ustavnog suda je svojevrsni pritisak na taj Ustavni sud i samo ti ljudi znaju da su izabrani upravo zahvaljujući HDZ-u te su se tako i ponijeli”, rekao je Grmoja.

Predstojnik Ureda potpredsjednika Hrvatskoga sabora Miroslava Škore Igor Peternel se složio da je Stožer političko tijelo te je odluka očekivana s obzirom na sastav Ustavnog suda.

“To je rekao nedavno i premijer kada je utvrdio da je identificirao sve one koji ometaju odnosno dovode u pitanje rad Stožera. O njemu možemo raspravljati jer on zadire u temeljna ljudska prava svih građana. Neke odluke nisu sporne, međutim, dosta je nekonzistentnosti i dosta je političkih odluka koje se temelje na dnevnoj politici, a ne na epidemiologiji. Tu onda nismo uopće začuđeni da je došlo do ovakve odluke, kad se sve skupa stavi u kontekst, sve to skupa smo i očekivali.”, rekao je Igor Peternel.

 

Komentari