Ustavni sud odbacio sve tužbe banaka u slučaju Franak. Time su ti postupci u Hrvatskoj okončani

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ustavni sud u srijedu je odbio tužbe sedam hrvatskih banaka i potvrdio ništetnost valutne klauzule i promjenjive kamatne stope u švicarskim francima.

“Sada je konačno okončan kolektivni spor u kojem su podnositelji tvrdili da su nepoštene ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli i promjenjivoj kamatnoj stopi u švicarskim francima. Time su ti postupci u Hrvatskoj okončani”, izjavio je Hini predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

U priopćenju nakon sjednice održane u srijedu Ustavni sud je naveo da je odbio i odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak.

“Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke”, navode u priopćenju.



Kolektivna tužba u slučaju franak pokrenuta je još 2012. a godinu kasnije uslijedila je prva presuda zagrebačkog Trgovačkog suda koji je zaključio da su valutne klauzule i promjenjive kamatne stope ništetne. Nakon toga je, do odluke Ustavnog suda, uslijedio niz postupaka i različitih odluka na više sudskih grana.

Ponovno odbačeni prigovori na epidemiološke mjere

Također, Ustavni sud ponovno nije prihvatio prijedloge koji su osporavali odredbe Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Nije prihvatio ili je odbacio prijedloge za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluka Stožera civilne zaštite koje se odnose na zabrane okupljanja, prelazak preko granice i organizaciju javnog prijevoza te zabranu napuštanja županija.

Odbacio je prijedloge za ocjenu ustavnosti i zakonitosti rješenja Vlade RH o imenovanju članova Stožera civilne zaštite.

“Ustavni sud RH utvrdio je da predlagatelji nisu naveli nove razloge zbog kojih bi Ustavni sud morao preispitati svoja ranija stajališta iz odluka od 14. rujna 2020. niti su u ustavnopravnom poretku Republike Hrvatske nastupile nove okolnosti koje bi dovele do promjene tih stajališta”, navode u priopćenju.

Sve odluke Ustavni sud je donio sa 10 glasova za i tri protiv.

Odluke će biti objavljene nakon što ih Ustani sud otpremi strankama te nakon izrade izdvojenih ustavnosudskih mišljenja.

Komentari