Ustavni stručnjak: Bilo bi prikladno da se u zakonima propiše obveza Stožera da Saboru podnosi periodička izvješća

Screenshot/RTL

Unatoč padu broja novozaraženih u Hrvatskoj, kritike na rad Stožera ne prestaju, osobito nakon što je ga je paraustavnim nazvao i predsjednik Republike. Slaže se s time i većina oporbe, a iz Domovinskog pokreta traže osnivanje i novog stožera koji bi bio stručno tijelo. Vladajući odbacuju optužbe, pozivajući se na Ustavni sud.

Gotovo stotinjak odluka u pet mjeseci rada donio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu- tijelo koje predsjednik Republike naziva paraustavnim. Za vladajuće – nimalo zabrinjavajuće, izvještava RTL Danas.

“Mi radimo sve da je ustavno, i zakonito i dobro za zdravlje i gospodarstvo to je ključna razlika oni koji rade za dobrobit zdravlja, osiguranja plaća, europskih sredstava i onih koji grintaju”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

No, kao i Zoran Milanović jednako misle i u oporbi: Stožer je politički, posebno nakon slučaja neuvođenja samoizolacije premijera i slučaja Hrebak.



“Mislimo da odluke koje danas donosi Stožer trebala bi u najmanju ruku donositi Vlada i da treba te stvari malo bolje regulirati, to se radi o značajnom ograničenju ljudskih prava”, rekao je Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

“Ovo je jedna situacija između, koja odgovara vladajućim. Stožer daje preporuke, koje nitko, a to nitko ne zna, ne može biti kažnjen zbog nepoštivanja tih preporuka. Definitivno hrvatski sabor treba propitati djelovanja stožera”, komentirao je Mostov Nikola Grmoja.

Domovinski pokret ide i korak dalje, zbog dvojbenih odluka traže smjenu Krunoslava Capaka, ali i cijelog stožera.

Ustavni sud je do sada dobio tridesetak zahtjeva za ocjenom ustavnosti rada Stožera. Nijednu iz Ureda predsjednika. Upravo na Ustavni sud pozivaju se i vladajući.

“Ne vidim da ima bilo kakvih ustavnih odstupanja, da ih ima reagirao bi sigurno i Ustavni sud”, rekao je Gordan Jandroković.

Ustavni stručnjak Đorđe Gardašević smatra, da s obzirom na trajanje epidemije, treba uvesti jaču demokratsku kontrolu Stožera:

“Bilo bi zaista prikladno da se u zakonima propiše obveza Stožera da Saboru podnosi periodička izvješća i detaljno obrazloženje o tome što je napravio u proteklom periodu; da Sabor o tome javno raspravlja; eventualno da se propiše obveza da Sabor potvrdi te odluke i mjere Stožera”, poručio je Gardašević, piše RTL.

Komentari