Ustavni stručnjak: Ako Milanović poziva na pobunu, to je kazneno djelo! Ponaša se neodgovorno

Foto: Fena

“Imam ja neke opcije, neka strepe! Pravda dolazi”, poručio je u utorak predsjednik države Zoran Milanović ustavnim sucima. Milanović je, naime, u utorak još jednom komentirao odluku Ustavnog suda o Mostovoj referendumskoj inicijativi te ponovio kako Ustavni sud treba ukinuti.

Kakve opcije, zapravo, Milanović ima i koje bi poteze mogao povući kad je u pitanju Ustavni sud, komentirao je u utorak Branko Smerdel, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu i 20 godina šef katedre za ustavno pravo.

“Po zakonu, predsjednik nema nikakvu opciju ni način da utječe na to da se ukine Ustavni sud. A koje su to neke tajanstvene opcije koje on spominje – ne mogu procijeniti. No, ako se radi o pozivu na pobunu, onda je tu riječ o kaznenom djelu”, komentirao je Smerdel. Kaže kako se Milanović sada žali na Ustavni sud, a da su sastav tog suda svojedobno odredili on i Tomislav Karamarko.

“Predsjednik se ponaša neodgovorno. Milanović je sklon tome da napada svakoga tko iskaže drugačije mišljenje. Institucije koje mu se ne sviđaju, on bi ukidao, zakone koje je nekad sam donosio, a sad mu smetaju, on bi mijenjao… Ljude naziva veleizdajnicima. I to je kazneno djelo”, kazao je Smerdel. Dodao je da ga zaprepašćuje “jedno urušavanje vjere u pravo u 30 godina demokracije”.



“Bivši predsjednik Mesić svojedobno je dobivao mnogo tužbi zbog nekih svojih izjava, a danas svi smatraju da se više ništa ne može učiniti”, istaknuo je Smerdel za Jutarnji list.

 

Komentari