Uspostavlja se željeznički prijevoz, ukidaju se propusnice i dopušta okupljanje do 40 osoba. Evo kako nam se mijenja život od ponedjeljka

U 24 sata u Hrvatskoj je 11 novozaraženih, ukupno 2.187 ljudi. Tri osobe su preminule i sve su iz koprivničkog Doma za starije. Od ponedjeljka kreće treća faza popuštanja epidemioloških mjera među kojima je i ukidanje e-propusnica.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović podsjetio je u nedjelju koje su sve promjene uključene u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera, koja počinje u ponedjeljak, kao i da se za Brač uvode nužne epidemiološke mjere.

“Na temelju prijedloga splitskog stožera donesena je odluka o uvođenju 14 dana epidemioloških mjera za otok Brač. One se odnose na ograničavanje zadržavanja na ulicama, obustavu javnog prometa, pogreba, društvenih okupljanja, rada u trgovini, drugim riječima na otoku se primjenjuje režim koji je bio na snazi prije 27. travnja”, istaknuo je Božinović.

Okupljanje do 40 osoba

S druge strane, u ostatku Hrvatske je od ponedjeljka 11. svibnja dozvoljeno okupljanje do 40 osoba na jednom mjestu, omogućuju se rad trgovačkim centrima, ugostiteljskim objektima, nacionalnim parkovima, omogućuje se održavanje proba umjetnika i djelatnosti u kulturi pojedinačno ili u manjim skupinama, kao i održavanje treninga svim sportašima.



Od srijede 13. svibnja omogućuje se i rad teretana i fitness dvoranam dok je otvaranje bazena planirano od 18. svibnja.

Stavlja se izvan snage odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, odnosno ukidaju se e-propusnice, ali u slučaju epidemiološke procjene sustav se može opet aktivirati ili na nacionalnoj razini ili na razini županija, istaknuo je Božinović.

Također, ponovno se uspostavlja međugradski cestovni promet i međugradski prijevoz osoba u željezničkom prometu, zbog čega se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

Mjere ulaska u zemlju

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak napomenuo je da od ponedjeljka sve kategorije sportaša mogu trenirati na otvorenom, a od srijede i u zatvorenim objektima pod strogim epidemiološkim uvjetima. Komentirajući koje su to mjere koje se odnose na ljude koji dolaze iz inozemstva, budući da se ukida obavezna mjera samoizolacije, Capak je rekao:

“Više nećemo ljude koji dolaze u Hrvatsku stavljati u samoizolaciju, ali propisali smo stroge upute kako se trebaju ponašati. One između ostalog uključuju određenu izolaciju, traži se da nemaju puno kontakata, da se drže higijene, da nose maske i da svaki dan mjere temperaturu, te da se na prvi simptom jave liječniku ili epidemiologu. To je zapravo mala stepenica niže od samoizolacije.”

Božinović je dodatno pojasnio kako će funkcionirati ulazak hrvatskih i stranih državljana u RH, odnosno što znači “valjan osobni razlog”.

“Ako osoba nema valjan razlog, onda se neće dopustiti ulazak u zemlju. Granična policija će na temelju uputa procjenjivati opravdanost ulaska i provoditi zakon. Za sve slučajeve otvorena je posebna mail adresa gdje se građani i stranci mogu unaprijed informirati ispunjavaju li uvjete za ulazak u RH”, kazao je.

Zaposleni kronični bolesnici

Vezano uz međugradski promet Krunoslav Capak je još rekao da prate situaciju s migracijama te da će u slučaju da se primijete velike promjene nagore, reagirati. Očekuje da će ta mjera imati utjecaj na epidemioloku situaciju, ali nadaju se da će ona ostati povoljna.

Povuklo se i pitanje osoba s kroničnim bolestima koje se možda s popuštanjem mjera moraju vratiti na posao. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su preporuke već izdane, no da sumnja da će se zaposlenici moći prijaviti kao da su na bolovanju.

“Izdali smo preporuke za zdravstveni sektor, a kako tretirati taj problem, kroz bolovanje ili ne, složeno je pitanje. Mislim da neće biti bolovanje. Poslodavci bi trebali izaći u susret takvim bolesnicima koji rade”, rekao je Beroš.

Komentari