Uspjeh Europske komisije ovisi i o Hrvatskoj

flickr.com

Hrvatska bi trebala biti ključ uspjeha nove Europske komisije, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković koji će dan kasnije u Europskom parlamentu predstaviti hrvatske prioritete predsjedanja EU-om.

“Za uspjeh nove Komisije jako je važna nova suradnja s državom koja predsjeda, koja vodi Vijeće i koja može ubrzati cijeli zakonodavni proces, pa i političke rasprave koje će dovesti do konkretnih rezultata”, rekao je Plenković u izjavi za medije u Europskom parlamentu.

“Na neki način mi bi trebali biti ključ uspjeha u prvih sto i nešto dana nove Komisije”, zaključio je, dan prije no što će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta predstaviti hrvatske prioritete predsjedanje, uz novu predsjednicu Europske Komisije (EK) Ursulu von der Leyen.

Plenković očekuje da će na sjednici pokazati povezanost hrvatskih prioriteta i plana von der Leyen za Europu.



Hrvatski premijer je ranije u ponedjeljak o hrvatskom predsjedanju govorio i na sastanku Europske pučke stranke. Tada je ponovio kako će fokus biti na dovršavanju brexita, pripremi pregovora o novim odnosima EU-a i Velike Britanije, višegodišnjem financijskom okviru, sastanku na vrhu u Zagrebu na temu proširenja, kao i o konferenciji o budućnosti Europe.

Plenković se u ponedjeljak susreo i s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić. U utorak ujutro sastat će se s Davidom Sassolijem, predsjednikom Europskog parlamenta iz redova socijaldemokrata, nakon čega će o predsjedanju govoriti pred eurozastupnicima i odgovarati na njihova pitanja.

Komentari