Uskoro stižu nove osobne, koristit će se i umjesto zdravstvene iskaznice. Evo što se sve mijenja

Ilustracija Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Novi Zakon o osobnoj iskaznici stupa na snagu 2. kolovoza, uvedene su brojne promjene. Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu je uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica. 

Mijenja se izgled osobne iskaznice te će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju. Prema Uredbi EU, iskaznice će imati i dvoslovne oznake države koja izdaje iskaznicu u plavom pravokutniku i okruženu s 12 žutih zvjezdica. Otisci prstiju neće se uzimati djeci mlađoj od 12 godina. Propisano je i da je rok za postupno ukidanje osobnih koje ne udovoljavaju novim kriterijima deset godina.

Osobne će vrijediti pet godina, iznimno, osobama s navršenih 70 ili više godina vrijedit će 40 godina. Propisana je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde, kako stoji u Pravilniku.

Također se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.



Osobna umjesto zdravstvene

Na poleđini osobne iskaznice nalazit će se i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju, što znači da će se nova osobna moći koristiti umjesto zdravstvene iskaznice.

Zamijenit će i putovnicu pa će se moći koristiti se u svim državama, ne samo u članicama EU. Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

Nadalje, uvodi se mogućnost korištenja e-osobne na mobitelima. Kako su objasnili iz vlade, građani će nakon što podignu novu osobnu, na portalu www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu i to kroz tri koraka. Nakon toga će moći preuzeti mobilnu aplikaciju i prijaviti se na nju.

“ID aplikacija je nakon toga spremna za korištenje i omogućuje jednostavnu prijavu na sustav e-Građani, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona ili putem drugih uređaja (npr. tableti). U ovim slučajevima aplikacija zamjenjuje potpis koji se nalazi na osobnoj iskaznici”, stoji u novom Zakonu, prenosi Index.

Komentari