USKORO ŠKOLSKO ZVONO! Nastava ‘licem u lice’, evo koje su sve novosti i blaže epidemiološke mjere

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Školarcima je ovo zadnji slobodan vikend uoči početka nove školske godine 2021./2022. koja počinje u ponedjeljak i to nastavom uživo za otprilike 313 tisuća učenika osnovnih i 143.200 učenika srednjih škola. Novost je to što su u odnosu na prethodnu školsku godinu epidemiološke mjere ublažene, a svi osnovnoškolci dobit će besplatne udžbenike.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojim mrežnim stranicama objavilo je sve nove epidemiološke mjere. Tako se dopušta druženje i fizički kontakt djece i učenika različitih skupina i razreda, posebice u dječjim vrtićima pri izvođenju kraćih programa s djecom predškolske dobi, te u školama tijekom izvođenja izborne nastave.

Spomenuta mjera odnosi se i na nastavu stranih jezika, fakultativnu nastavu, dodatnu i dopunsku nastavu, programe produženoga boravka i produženoga stručnog postupka, nastavu jezika i kulture nacionalnih manjina po Modelu C, pripremnu i dopunsku nastavu hrvatskoga jezika za djecu koja ne znaju ili nedovoljno znaju hrvatski jezik i slično.

Učenici viših razreda ponovno će moći slušati tzv. kabinetsku nastavu odnosno seliti se iz razreda u razred kada to zahtijeva nastavni proces. Odnosi se to na nastavu u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama te praktikumima za praktičnu nastavu.Vraćaju se treninzi djece i učenika u školskim dvoranama i treninzi školskih sportskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda, a dopušteni će biti i treninzi sportskih klubova u školskim dvoranama i za manje uzraste.

Kao što je to bilo prethodne godine, na ulazu u školsku ustanovu, učenicima i nastavnom osoblju više se neće mjeriti temperatura već će je oni mjeriti kod kuće. Ukoliko nekome bude povišena temperatura, morat će ostati kod kuće dok se ne izliječi.

Posjetitelji koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima, kao što su priredbe i slično, morat će imati covid-potvrde. Bit će dopušteni i roditeljski sastanci uživo i informacije roditeljima.

Također, učenička praksa kod poslodavaca održavat će se bez ograničenja po mjerama koje vrijede za djelatnost i instituciju u kojoj učenik obavlja praksu, a i studentska praksa bit će delimitirana.

Što se tiče nošenja maski, one nisu obvezne za učenike od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole, kao i za učenike viših razreda osnovne škole odnosno od 5.do 8. razreda i to u slučaju da u učionicama postoji razmak od metar i pol. Ta mjera vrijedi i za  srednjoškolce, ako je u učionicama osiguran razmak od dva metra.

Ako se ti uvjeti neće moći ostvariti, maske će biti obvezne za učenike viših razreda osnovne škole i za srednjoškolce.

Osim toga, lokalni stožeri mogu, na temelju povoljne epidemiološke situacije, ukinuti obvezu nošenja maske za pojedinu školu, grupu škola ili područje.

Prema posljednjim raspoloživim podacima, cijepljeno je gotovo 58 posto djelatnika u školama, dok postotak cijepljenih u gimnazijama doseže gotovo 60 posto.

Nacionalni ispiti i probna matura

Nova školska godina donosi i dvije nove aktivnosti koje će provesti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja – NCCVO. Riječ je o nacionalnim ispitima i probnoj maturi.

Nacionalne ispite tako će provesti NCVVO u 80 osnovnih škola u Hrvatskoj za učenike petih i osmih razreda radi vrednovanja, a bit će objavljeni 15. ožujka 2022. Uz ispite bit će objavljene i detaljne upute za njihovu provedbu. Ispiti će biti provedeni kao dio nastavnoga procesa te će se provoditi do 15. travnja 2022., a očekuje se da će se većina odgojno-obrazovnih ishoda predviđenih kurikulumom za završni razred do tada obraditi.

Tijekom provedbe probnih ispita, nastavnici će ocijeniti ispite te unijeti rezultate svojih učenika u online sustav koji će pripremiti NCVVO.

Nakon provedbe probnih ispita, učenici i nastavnici će ispunjavati online upitnike u kojima će moći izraziti svoje mišljenje o provedenim probnim ispitima i načinu provedbe.

Iako će se nastava odvijati po načelu “licem u lice”, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je preporuke za novu školsku godinu. U dokumentu se predlažu modeli i nude preporuke za odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj u pedagoškoj/školskoj godini 2021./2022. u uvjetima povezanima s bolesti covid -19.

Istaknuto je kako, unatoč navedenom, i dalje treba voditi računa o epidemiološkoj situaciji i mjerama kojih se treba pridržavati.

Komentari