UŽIVO Ratku Mladiću potvrđena pravomoćna presuda. ‘Srebrenički krvnik’ osuđen je na doživotni zatvor

Armin Durgut/PIXSELL

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pravomoćno je u utorak osuđen za ratne zločine u BiH te mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora.

Tu informaciju novinarima je u Den Haagu prenio Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida iz BiH.

On je početak izricanja presude mogao pratiti u realnom vremenu dok su novinati i većina ostale publike i to bili u prilici pratiti s odgodom te bez pristupa samoj sudnici.

Nakon što su riješeni tehnički problemi počelo je izricanje presude.



Predsjedavajuća sutkinja Žalbenog vijeća Prisca Matimba Nyambe najprije je pročitala sažetak prvostupanjske presude po kojoj je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

“Mladić je uložio žalbu na prvostupanjsku presudu i tražio da se ponište osuđujuće presude i donese oslobađajuća ili da se ponovi suđenje. Tužiteljstvo se žalilo na odluku po kojoj se Mladića oslobodilo po točki optužbe za genocid”, rekla je sutkinja.

Sutkinja je rekla da Mladićeva žalba nije uspjela dokazati većinu navoda o pogreškama tijekom postupka.

“Gospodinu Mladiću odbijena je žalba da nije imao pravedno suđenje”, rekla je sutkinja. Suprotno mišljenje imala je sutkinja Nyambe.

Žalbeno vijeće odbilo je i Mladićevu žalbu na njegovo sudjelovanje u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom pothvatu. Istaknuli su da Mladić ni na koji način nije pokazao da je Raspravno vijeće pogriješilo u prvom stupnju. Suprotno mišljenje imala je ponovno sutkinja Nyambe.

Odbijena je i žalba da Mladićeve izjave i postupci nisu na pravi način vrednovani u odnosu na udruženi zločinački pothvat. Odbijen je i Mladićev stav da je samo htio ostvariti vojni cilj, a ne fizički ukloniti Hrvate i Bošnjake. Suprotno mišljenje imala je sutkinja Nyambe.

“Alternatvno objašnjenje Mladića da je on samo htio ostvariti vojni cilj i da nije sudjelovao u UZP-u nije razuman”, rekla je sutkinja.

“Što se tiče udruženog zločinačkog pothvata za Sarajevo, Žalbeno vijeće zaključilo je da Mladić nije dokazao da je Raspravno vijeće pogriješilo. Žalba mu je odbijena uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe”, rekla je sutkinja.

“Raspravno vijeće je utvrdilo postavljanje UZP-a u Srebrenici te da je Mladić sudjelovao u planu da se počini prisilno preseljenje, genocid i ubojstvo. Žalbeno vijeće smatra neuvjerljivim Mladićevu tvrdnju da je on želio preseliti muslimane iz humanitarnih razloga. Premještanje je bilo protuzakonito i prisilno. Mladić nije dokazao grešku Raspravnog vijeća, odnosno nije dokazao da civili nisu imali drugog izbora nego otići”, rekla je sutkinja. I ovdje je sutkinja Nyambe imala suprotno mišljenje.

Žalbeno vijeće odbilo je i Mladićevu tvrdnju da nisu uzeti u obzir dokazi da on nije bio u Srebrenici i još neki dokaze da nije odgovoran za događaje u Srebrenice. “Mladić je i dalje imao kontrolu te je redovno vodio razgovore i zapovijedao u Srebrenici”, rekla je sutkinja.

USKORO OPŠIRNIJE!

PRESUDU MOŽETE GLEDATI OVDJE!

Danas presuda Ratku Mladiću, očekuje se doživotni zatvor

 

Komentari